Kotkompression

Skriv ut (ca 3 sidor)

Kotkompression innebär att några av dina ryggkotor pressas samman genom att benet i ryggkotorna pressas ihop. Kotorna i ryggraden läker så småningom av sig själv i ett sammanpressat läge.

Skriv ut

Det är inte farligt att kotorna trycks ihop, men det kan ofta göra ont. Kotorna kan också ändra form. Om du får flera kotkompressioner kan du så småningom bli kutryggig och kortare.

Om du har benskörhet, så kallad osteoporos, kan en kotkompression utlösas av att du faller eller halkar. Då räcker det med att du får en ganska liten stöt för att kotorna ska pressas samman. Om du inte har benskörhet brukar en kotkompression vara resultatet av en olycka, exempelvis ett fall från hög höjd.

Det är bra att röra på sig varje dag, särskilt om du har benskörhet. Det förbättrar bland annat balansen, vilket minskar risken för fall och därmed även risken för kotkompression. Om du röker är det bra att sluta eftersom rökningen ökar benskörheten.

 

Illustration som visar hur en kota med kotkompression ser ut.

Symtom

Symtom

Det vanligaste tecknet på att du har fått en kotkompression är att det gör ont i ryggen efter att du fallit eller halkat. Värken kan ibland bli långvarig. Många känner av ryggsmärtor så länge som ett år efter skadan, även om värken minskar med tiden.

Ibland gör det inte så ont fast kotorna har tryckts ihop. Du märker kotkompressionen istället genom andra tecken, som till exempel att du blivit lite kortare än tidigare eller kutryggig. Om du har minskat i längd mer än tre centimeter före eller fem centimeter efter sjuttio års ålder, kan det bero på en sammanpressning av kotorna i ryggraden. Det kan i sin tur bero på benskörhet.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Det är bra för läkningen att du rör på dig, även om det gör ont. Du kan ta smärtstillande läkemedel den första tiden för att lättare kunna vara fysiskt aktiv.

De flesta har besvär med värk under tiden då kotorna läker. Då kan du behöva få läkemedel som lindrar smärtan. Ofta räcker det med receptfria läkemedel, men ibland kan du behöva få läkemedel utskriven av en läkare.

Den som har mycket ont under den första tiden kan behöva få praktisk hjälp för att klara vardagen. Man kan också behöva ligga på sjukhus för att få hjälp med sådant som smärtlindring, hygien och mat.

Om du har benskörhet kan du behöva få behandling för det. Detsamma gäller vid Bechterews sjukdom, eftersom sjukdomen lättare leder till allvarliga kotfrakturer vid fall.

Fäll ihop

När ska du söka vård?

När ska du söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral om du misstänker att du fått en kotkompression, eller om du har benskörhet och får ont i ryggen.

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du

  • får mycket ont i ryggen efter ett fall, särskilt om du har Bechterews sjukdom.
  • har ont i ryggen och dessutom har domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganen
  • har ont i ryggen och dessutom har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Stockholms län

Här hittar du Stockholms läns alla vårdcentraler.

Om du behöver vård när vårdcentralen är stängd, kontakta en av länets tretton husläkarjourer.

Om läget är akut, kontakta närmaste närakut, någon av följande akutmottagningar eller en barnakutmottagning.

Gäller det ett livshotande tillstånd, ring 112.

Genom att logga in kan du kontakta vissa mottagningar.

Råd på andra språk

Klockan 8:0022:00 kan du även få råd på arabiska och somaliska och klockan 8:0012:00 på finska.

 
Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-04-10
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2015-04-13