Grå starr innebär att ögats lins går från att vara genomskinlig till att bli grumlig.
Linsen sitter i ögats främre del, bakom regnbågshinnan och pupillen. Runt omkring linsen finns en elastisk kapsel som heter linskapsel. Linskapseln har som funktion att hålla linsen på plats.
Hos yngre kan linsen ändra form och ställa in så att du ser bra på olika avstånd Den funktionen försvinner i 45-årsåldern. En plastlins har ingen förmåga att ändra form för seende på olika avstånd.
Det varierar hur snabbt sjukdomen utvecklas
Vid grå starr blir synen sämre gradvis. Det varierar hur snabbt det går. En del kan få mycket dålig syn på några månader medan synen hos andra försämras långsamt, ibland över flera år. Oftast får du grå starr på båda ögonen, men i olika takt.
Försämringen beror på att ljuset hindras från att komma in i ögat, på grund av den grumliga linsen. Det blir svårare att se och du behöver mer ljus för att kunna se. Du kan också uppleva att konturer och färger blir svagare eller mer gulbruna.
Testa om du ser dubbelt
Du kan se dubbelt och se dubbla konturer om du har grå starr. Det beror på att grumlingarna i linsen kan splittra ljusstrålarna.
Du kan testa om du ser dubbelt. Det gör du genom hålla för ditt ena öga.
Grå starr är vanligare hos äldre
Att linsen blir grumlig är en naturlig del av att åldras. Vid grå starr är linsen så grumlig att du får en synnedsättning.
Grå starr förekommer i alla åldrar, men den är vanligare hos äldre. Genomsnittsåldern för personer som opereras för grå starr är ungefär 75 år.
Det är inte helt känt varför äldre får grå starr, men ärftliga faktorer och kroppens åldrande har betydelse. Rökning och vitaminbrist kan också ha betydelse för att utveckla sjukdomen.
Grå starr kan uppkomma i yngre åldrar men det är ovanligt. Då kan linsen till exempel bli grumlig efter långvarig behandling med kortison, vid svår diabetes eller efter ögonskador. Det finns även en ärftlig variant av grå starr, men den är ovanlig.