Det finns flera olika typer av stomi:
- Stomi för urin, urostomi.
- Stomi för avföring på tjocktarmen, kolostomi.
- Stomi för avföring på tunntarmen, ileostomi.
- Reservoar för avföring.
- Kontinent stomi för antingen avföring eller urin.
Stomi för urin, urostomi
En urostomi görs när urinblåsan inte fungerar och måste opereras bort. Läkaren använder då en bit av tunntarmen och fäster urinledarna till den ena ändan av tarmbiten. På den andra ändan av tarmbiten görs en stomi, så att urinen kan ledas ut den vägen. En stomi för urin sitter på höger sida av magen.
Påsar för urin har en liten kran i botten för tömning. De har också backventil för att urinen inte ska kunna rinna upp mot stomin när du ligger ned.
Stomipåsens innehåll töms i toaletten flera gånger om dagen. Påsen kan kopplas till en större urinuppsamlingspåse när du ska sova. Den har en lång slang och kan läggas på golvet eller hängas på sängkanten. Då slipper du gå upp för att tömma påsen under natten.
Stomi för avföring på tjocktarmen, kolostomi
En kolostomi görs när problemet finns på sista delen av tjocktarmen, i ändtarmen eller i analöppningen och det inte går att bajsa som vanligt.
Den sista delen av tjocktarmen används för att göra kolostomin och den placeras på vänster sida av magen. Avföringens konsistens blir som den var innan operationen. Även gaser bildas som tidigare.
Den typ av stomipåse som används vid tjocktarmstomi är en sluten modell, det vill säga att den inte går att tömma. Du byter i stället hela påsen efter hand som det behövs. Oftast byter du påsen en till tre gånger per dygn, men det varierar från person till person.
Stomi för avföring på tunntarmen, ileostomi
En ileostomi görs på tunntarmen. Det görs när sjukdomen finns i tjocktarmen och läkarna måste operera bort hela tjocktarmen eller större delen av den. Ileostomin placeras på höger sida av magen.
Avföring som bara kommer från tunntarmen har en lösare konsistens och är inte finfördelad. Gaserna som kommer från tunntarmen luktar annorlunda än de som transporterats genom hela mag-tarmkanalen.
Den typ av stomipåse som används vid ileostomi är tömbar. Många tömmer påsen samtidigt som de kissar. Mängden under ett dygn brukar vara knappt en liter, men varierar från person till person och beror på vad du har ätit och druckit.
Tillfällig stomi
Ibland görs en så kallad tillfällig stomi på tunntarmen. Den har oftast två öppningar. En öppning kommer avföringen ut genom och den andra öppningen har förbindelse med tarmen som är kvar. Avsikten med den tillfälliga stomin är att skydda tarmen under en begränsad tid så att tarmen kan läka.
Reservoar för avföring
Vid vissa sjukdomar kan en reservoar göras av en bit av tunntarmen. Då görs en behållare av tunntarmen som ersätter ändtarmen och sys fast vid analöppningen. Det kallas för en bäckenreservoar.
Vid det här ingreppet behöver du ha en tillfällig stomi på tunntarmen under läkningstiden. Den brukar vara några månader. Därefter opereras den tillfälliga stomin tillbaka och du kan gå på toaletten och tömma ut avföring genom analöppningen.
Kontinent stomi
Du kan också få en kontinent stomi, det är en typ av reservoar. Då gör läkaren också en behållare av tunntarmen men med en ventil som leder ut i en stomi på magen. Den är oftast placerad på höger sida av magen. Behållaren sitter precis innanför bukväggen.
Denna behållare kan göras för antingen avföring eller urin. Oftast görs den för avföring och kallas för kontinent ileostomi. Rinner det ut urin kallas den för kontinent urostomi.
Om du har en kontinent stomi behöver du inte en stomipåse utan tömmer behållaren själv med hjälp av en tunn slang några gånger per dygn. Stomin skyddas med ett speciellt plåster.