Hud, hår och naglar

Utslag och eksem

Har du eller ditt barn utslag på huden? Kan det vara eksem? Här kan du läsa om vad utslagen kan bero på och när du ska söka vård. Här finns en bildguide som visar olika utslag och hudförändringar hos barn.

Innehåll - Utslag och eksem

Visa innehåll som:
 • Atopiskt eksem – böjveckseksem

  Atopiskt eksem är en hudsjukdom som är vanlig hos små barn. Den visar sig som torra, röda och kliande utslag. Det finns en hel del du kan göra själv för att lindra besvären. Du kan få behandling med läkemedel.

 • Eksem

  Eksem är en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Det kan bero på torr hud eller nötning. Du kan också ha kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden eller som du är allergisk mot.

 • Hormonplitor hos nyfödda

  Mer än hälften av alla nyfödda barn får så kallade hormonplitor. Det är små utslag som ofta är knottriga. Utslagen är inte skadliga och de försvinner ofta av sig själv.

 • Lichen ruber planus

  Lichen ruber planus är en hudsjukdom. Namnet betyder ungefär rött, platt utslag. Utslagen kommer oftast på händerna, handlederna, fotlederna eller underbenen, men kan även finnas i munnen och i underlivet. Oftast försvinner utslagen av sig själv. Sjukdomen är ofarlig och smittar inte.

 • Nässelutslag

  Nässelutslag är starkt kliande och upphöjda utslag. Både barn och vuxna kan få utslagen. Nässelutslag kan orsakas av till exempel allergi, infektion, kyla eller värme. Du kan oftast behandla dig själv, men ibland kan du behöva söka vård.

 • Pityriasis rosea – medaljongsjuka

  Medaljongsjuka ger utslag på kroppen och är vanligast hos skolbarn och unga vuxna. Sjukdomen går över av sig själv, även om det ibland kan ta lite tid. Medaljongsjuka smittar inte.

 • Psoriasis

  Psoriasis är en sjukdom som ger utslag på huden och andra besvär. Orsaken är en alltför snabb tillväxt av hudceller och en låggradig inflammation i kroppen. Det finns olika former av psoriasis. De flesta går inte över men kan försvinna i perioder med hjälp av olika behandlingar. Psoriasis smittar inte.

 • Skorv och seborroiskt eksem hos barn

  Skorv är en typ av seborroiskt eksem som är vanligast hos barn under ett år. Det sitter ofta i hårbotten men kan även finnas i ansiktet. Skorv smittar inte och brukar gå att behandla hemma.

 • Utslag och hudförändringar hos barn – bildguide

  Här kan du se bilder på utslag, prickar eller hudförändringar som barn kan få.

Mer på 1177.se

Klåda

Det kan klia på olika ställen på kroppen och klådan kan bero på olika saker, till exempel torr hud eller infektion. Läs mer här om orsaker till klåda.

När du loggar in på 1177.se

Med e-tjänsterna på 1177.se kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om de olika e-tjänsterna.

Till toppen av sidan