UTSLAG OCH EKSEM

Lichen ruber planus

Lichen ruber planus är en hudsjukdom. Namnet betyder ungefär rött, platt utslag. Utslagen sitter oftast på handlederna, fotlederna eller underbenen, men kan även finnas spridda över kroppen. Ibland kan de sitta i ärr eller hud som skadats. Utslagen kan även finnas i munnen och underlivet. Oftast försvinner utslagen av sig själv. Sjukdomen är ofarlig och smittar inte.

När utslagen sitter i munnen kallas de oral lichen planus, eller OLP. När utslagen sitter på slemhinnorna i underlivet kallas de genital lichen.

Det är inte känt vad som orsakar sjukdomen. Sjukdomen är vanligast hos personer mellan 30 och 60 år.

Symtom

Lichen ruber planus på huden.

Utslagen utvecklas under en eller några veckor.

Lichen ruber planus ger utslag som ser ut som små, upphöjda men platta knottror som flyter ihop till större, kantiga fläckar. På en ljus hud kan färgen vara röd, rödlila eller brunlila, på en mörk hud mer gråbrun. Utslag på underbenen kan vara tjocka och fjällande. Utslagen kliar, oftast intensivt.

Om du kliar på utslagen så att huden blir sårig kan det finnas risk för en infektion. Då blir huden varm, rodnad, svullen och gör ont.

Utslag på slemhinnorna i munnen och underlivet kan synas som vita streck, nätmönster eller upphöjningar. Ibland syns de som såriga rodnade förändringar. Slemhinnorna blir känsliga och det kan göra ont.

Vad kan jag göra själv?

Det är bra att försöka undvika sådant som gör att huden lättare reagerar med klåda. Det kan till exempel vara stress, kraftig värme eller stark sol.

Det är också viktigt att försöka låta bli att klia eftersom utslagen kan förvärras om huden skadas.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har sjukdomen på huden eller i underlivet. Om du har utslag i underlivet kan läkaren på vårdcentralen ge dig en remiss till en gynekolog eller hudläkare.

Om du har utslag i munnen kan du vända dig till en tandläkare för att få hjälp.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Sjukdomen brukar behandlas med kortison, som lindrar klåda, minskar utslagen och påskyndar läkningen.

Utslag på huden och i underlivet behandlas med en receptbelagd kortisonkräm.

Du kan få kortison i form av munhålegel om du har sjukdomen i munnen.

Om utslagen är utbredda eller mycket besvärande kan du få tabletter med kortison under några veckor. Du kan få behandling med andra läkemedel om dina besvär inte lindras med kortison eller är långvariga.

Utslagen försvinner

För det mesta försvinner utslagen av sig själv inom ett till två år, men ibland kan de finnas kvar längre. Efter att utslagen har försvunnit kan ljus hud vara brunfärgad i några månader och mörk hud kan bli gråaktig. Ibland kan sjukdomen komma tillbaka.

Oral och genital lichen blir oftare kronisk och behöver specialistvård.

Till toppen av sidan