Så växer och utvecklas barn

Kroppen

Här finns info om när barnet växer och kroppen utvecklas. Läs också om när bebisar lär sig olika rörelser, om tändernas utveckling och om puberteten.

Innehåll - Kroppen

Visa innehåll som:
 • Så växer barn

  Barn är olika och växer olika. Det är mycket vanligt att barn i någon utvecklingsfas kan vara längre eller kortare än jämnåriga barn. Hur långa föräldrarna är påverkar hur barnet växer. Vilken miljö barnet växer upp i kan också påverka. Det är ovanligt att det beror på någon sjukdom.

 • Vikt hos barn

  Vad barn väger beror bland annat på ärftlighet, hur mycket de rör sig och vad de äter och dricker. Här får du information om hur barns vikt utvecklas, hur den kan förändras, vad du kan göra själv och när du behöver söka hjälp.

 • Så utvecklas kroppen under puberteten

  Någon gång mellan 8 och 14 år kommer de flesta i puberteten. Puberteten är den period då kroppen utvecklas från barn till vuxen. Den som har en tjejkropp brukar komma i puberteten tidigare än den som har en killkropp. Hur man upplever puberteten varierar mycket från person till person.

 • Reflexer hos nyfödda

  Många rörelser styrs av reflexer hos nyfödda barn. Reflexerna är medfödda för att skydda barnet och för att göra det lättare för barnet att få mat. De försvinner när hen blir äldre.

 • Tabell: När barnet lär sig olika rörelser

  Alla barn lär sig i olika takt. Vissa barn kryper inte, medan andra kryper först och går sedan. Hur barn lär sig rörelser kan skilja sig åt, även mellan syskon.

 • Tändernas utveckling

  Barnets tänder börjar komma vid sex till åtta månaders ålder. Mellan fem och sju års ålder tappar barnet sina mjölktänder och de permanenta tänderna kommer fram.

Läs mer på 1177.se

Tips för att få barn att röra sig

Barn och unga behöver röra sig för att må bra. Det är viktigt för bland annat kroppen, hjärnan och sömnen. Här får du tips och råd om hur du kan göra för att få barn att röra sig mer i vardagen.

Mat och dryck för barn

Tips och råd om bra mat och dryck för barn, hur mycket barn behöver dricka, hur du lagar smakportioner och hur du ökar barnets matlust.

Till toppen av sidan