Förlossning

Att vara på BB-avdelning i Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

På BB får du hjälp och stöd efter förlossningen om du behöver. Hur länge du rekommenderas att stanna på förlossningen är olika beroende på hur din graviditet och förlossning har varit och på hur du och ditt barn mår.

Förstföderskor

Om du är frisk, har haft en graviditet och vaginal förlossning utan komplikationer och du och ditt barn mår bra rekommenderas du att stanna på BB första dygnet. Här kan du få hjälp och stöd efter förlossningen om du behöver, till exempel kan du få hjälp att komma igång med amning om du önskar. Vill du gå hem tidigare går det ofta bra att gå hem efter sex till åtta timmar. Prata med oss på BB!

Omföderskor

Om du har fött barn tidigare, är frisk, har haft en graviditet och vaginal förlossning utan komplikationer och du och ditt barn mår bra kan du vanligtvis gå hem sex timmar efter förlossningen. Om du föder på kvällen får du stanna kvar över natten.

Kejsarsnitt

Du som har gjort ett planerat kejsarsnitt utan komplikationer rekommenderas att stanna kvar på BB två till tre dygn.

Vad händer innan hemgång?

Innan ni kan åka hem undersöker en barnläkare barnet. Du kan läsa mer om vilka undersökningar som görs här. 

Vilken uppföljning görs efter hemgång?

Vi erbjuder ett återbesök till vår återbesöksmottagning, i första hand på hemorten. Där kan vi erbjuda barnläkarundersökning, vikt, hörseltest (OAE), PKU-prov och amningsstöd.

Du som har fött barn på Mälarsjukhuset

Du som har fött barn på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och går hem innan det gått ett dygn erbjuds stöd från sjukhuset via telefonkontakt med BB-mottagningen dagen efter hemgång. Du får även återbesök bokat till vår BB-mottagning.

Inom tio dagar får du sedan telefonuppföljning via din barnmorska på barnmorskemottagningen.

Du som har fött barn på Nyköpings lasarett

Du som har fött barn på Nyköpings lasarett erbjuds stöd från sjukhuset via videosamtal dagen efter hemgång och sedan besök på vår BB-mottagning efter överenskommelse.

Inom tio dagar får du sedan telefonuppföljning via din barnmorska på barnmorskemottagningen.

Har du frågor?

Vi finns alltid tillgängliga för att ge stöd och råd och svara på frågor.

Till toppen av sidan