Fästingbett

Skriv ut (ca 3 sidor)

Om du blir biten av en fästing brukar huden bli lite röd runt bettstället i ett par dagar. Det kan även klia. Ett fåtal fästingar bär på smittämnen som kan föras över när de biter sig fast. Du bör ta bort en fästing så fort som möjligt.

Skriv ut

  • Fästing på ett grässtrå

    Den fullvuxna fästingen kan bli två till fyra millimeter lång. Här sitter en fästing på ett grässtrå.

Risken att bli biten av en fästing som bär på smitta och sedan bli sjuk är liten, men om det skulle hända kan sjukdomen bli besvärlig och någon gång allvarlig.

Tre aktiva utvecklingsstadier

Fästingen genomgår tre aktiva stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Larven ser ut som en fästing men är mindre, ungefär en halv millimeter lång. Nymfen är runt en millimeter och den vuxna fästingen är 3 till 4 millimeter lång.

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

Ta bort fästingen på en gång

Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar. Det är ingen mening att smörja eller badda något på fästingen innan den tas bort.

  • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på ett apotek.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut.
  • Försök se till att hela fästingen följer med, men om rester av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.
  • Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
  • Efter några dagar brukar det bli lite rött och svullet. Då är det ofta ganska enkelt att ta bort eventuella delar av fästingen som sitter kvar med en pincett eller en nål, men det är inte nödvändigt att göra det.

Använd långbyxor och långärmat

Person med mörka kläder och stövlar går i en skog. Du kan skydda dig mot fästingar genom att ha mörka och täckande kläder när du vistas i skog eller i högt gräs.Fästingar finns främst i skog och i högt gräs. De kan bli aktiva redan tidigt på våren, när det börjar bli fyra till fem grader varmt. Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november.

Du kan skydda dig genom att bära täckande klädsel – långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar. Det har visat sig att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.

Sök efter fästingar på kroppen

Det är även bra att noggrant leta efter fästingar på kroppen när du har kommit inomhus eller klär av dig. Fästingen kanske inte har hunnit bita sig fast ännu eftersom den vandrar omkring en stund på kroppen innan den bestämmer sig för att bita.

Om du har barn som brukar leka i skog och mark bör du ta för vana att varje kväll leta efter fästingar när barnet klär av sig.

Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på hundar, katter och andra husdjur.

Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Det är vanligt att du direkt efter ett fästingbett får en mindre rodnad och klåda som brukar gå över efter några dagar.

Var uppmärksam på om huden vid bettstället rodnar först efter en vecka eller mer, och om rodnaden successivt växer i storlek. Kontakta en vårdcentral om rodnaden är större än fem centimeter i diameter.

Om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder eller får ansiktsförlamning ska du också kontakta vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

 

Mer på 1177 Vårdguiden: Vanliga symtom - när ska jag söka vård?

Fäll ihop

Sjukdomar som sprids av fästingar

Sjukdomar som sprids av fästingar

Det finns flera sjukdomar som kan spridas med fästingar. De vanligaste i Sverige är borrelia och TBE, som även kallas fästingburen hjärninflammation.

TBE orsakas av ett virus och förekommer endast i vissa riskområden. Det går att vaccinera sig mot TBE. Eftersom TBE kan leda till hjärninflammation rekommenderas vaccination om du bor eller vistas mycket i ett riskområde. Läs mer om TBE och vilka områden som är riskområden.

Borrelia orsakas av en bakterie. Du kan inte vaccinera dig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Fästingar kan också överföra en annan bakterie som kan ge fästingfeber, en sjukdom som är vanlig bland djur. Människor kan också smittas men får mycket sällan några symtom.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-06-02
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg

Fotograf:

James Gathany, CDC & Emma Hasselgren, Vårdguiden 1177

Teknisk producent:

Svenska grafikbyrån