Armbågsben som glidit snett hos små barn – pigluxation

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Små barn kan ganska lätt råka ut för att ett ben vid armbågen hamnar lite snett. Det är strålbenet i underarmen, alldeles vid armbågen, som glider ur sitt fäste. Det innebär inte att benet har hamnat ur led.

Detta är ingen farlig skada och barnet får inga besvär i framtiden av den. Oftast går det till så att barnet håller en vuxen i handen och snubblar. Skadan kan också uppstå när en vuxen drar barnet i armen. Det är vanligast att barn mellan ett och fyra år råkar ut för detta.

Detta kallas ibland för "pigluxation".

Symtom

Det gör ont i armen men små barn kan inte alltid berätta vad som är problemet utan kanske bara låter bli att använda armen och verkar lite ledsna. Oftast har draget eller rycket i armen varit ganska litet. Därför kanske man som förälder inte genast förstår vad som har hänt.

Behandling

Det är enkelt för läkaren att behandla när benet har hamnar lite snett. Läkaren böjer barnets armbåge lite grann, trycker på strålbenets övre del och vänder försiktigt barnets handflata uppåt. Då brukar armbågsleden hamna på plats igen. Oftast gör det inte särskilt ont och barnet brukar inte behöva någon smärtstillande behandling. De flesta barn börjar genast använda armen och handen som vanligt. Det är inte nödvändigt med någon kontroll efteråt.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att barnets armbågsben har hamnar snett kan man kontakta vårdcentralen. Om barnet har mycket ont kan man söka vård på akutmottagningen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Visa mer
Senast uppdaterad:
2012-09-25
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad

Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden