Att få hjälpmedel

Service och reparation av hjälpmedel i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Om ditt hjälpmedel går sönder eller slutar att fungera behöver det repareras. Då och då behöver hjälpmedel också servas och kontrolleras. I Skåne är det både Region Skåne och kommunerna som reparerar och servar hjälpmedel. Vem som gör vad beror på hur gammal du är.

Hjälpmedel som Region Skåne ansvarar för

Du som är under 20 år ska alltid vända dig till Region Skåne för hjälp med ditt hjälpmedel. Därefter är det antingen Region Skåne eller din kommun som hjälper dig. Vart du ska vända dig beror på vilket hjälpmedel du har.  

Hjälpmedel som Region Skåne ansvarar för när du har fyllt 20 år.

Så får du ditt hjälpmedel reparerat

Du kontaktar kundservice hjälpmedel Skåne när du behöver reparera ditt hjälpmedel. Om du däremot bara behöver justera ditt hjälpmedel så det passar dig bättre ska du kontakta din förskrivare. 

Du kan anmäla fel på ditt hjälpmedel på två sätt:

När du har anmält felet ringer en tekniker dig inom en arbetsdag. Då kommer ni överens om en tid för reparationen. 

Hur går reparationen till?

Ditt hjälpmedel repareras hemma hos dig, på din skola eller i någon av hjälpmedelsverksamhetens verkstäder. En del reparationer måste alltid göras i en verkstad. 

Ibland tar det lite tid att få fram rätt reservdelar och du kan behöva vara utan ditt hjälpmedel. Då är det bra att du pratar med din förskrivare om det kan finnas andra alternativ. I de flesta fall finns det tyvärr ingen möjlighet för dig att låna ett annat hjälpmedel vid reparationer. 

Du ansvarar själv för att få hem ditt hjälpmedel om det går sönder utanför ditt hem eller din skola. Ibland kan bärgning ingå i din försäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på hur det är för dig. 

Till toppen av sidan