Födelsemärken och hudförändringar

Godartade hudförändringar

Pigmentfläckar på huden som är nya eller som förändras på något sätt kan vara hudcancer. Men det finns också många pigmenterade förändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre man blir.

Godartade hudförändringar övergår inte i cancer, men kan förväxlas med hudcancersjukdomar. En godartad hudförändring kan tas bort med till exempel laser eller frysbehandling. Det får du oftast betala själv.

Seborroisk keratos – åldersvårta

Vårta som är mörkbrun och upphöjd.
Åldersvårta framför örat.

Seborroisk keratos är en upphöjd förändring med fet och glänsande eller torr och fjällande yta. Färgen kan vara allt ifrån vit till brunsvart, men är oftast ljusbrun, brun eller gråsvart. Oftast kommer åldersvårtor i ansiktet och på bröst och rygg. Seborroisk keratos kallas även åldersvårtor eller mjällvårtor. Vårtorna kan förväxlas med någon av hudcancersjukdomarna malignt melanom, skivepitelcancer eller basalcellscancer.

Dermatofibrom - bindvävsknuta

Knuta som är ljus i mitten och brun runt om.
Bindvävsknuta på låret.

Dermatofibrom kallas också histiocytom eller bindvävsknuta. Det är en hård, brunröd eller brun knuta som oftast är ljus i mitten och mörkare runt omkring. Knutan dras inåt när man kniper runt den. Knutan sitter oftast på benen eller armarna. Den kan förväxlas med hudcancersjukdomen malignt melanom. Bindvävsknutan opereras bort om diagnosen är osäker eller om knutan ger besvär.

Lentigo solaris - solfläckar

Pigmentfläckar som är mörkare än den andra huden.
Solfläckar i ansiktet.

Lentigo solaris är pigmentfläckar som också kallas solfläckar och ibland åldersfläckar. På en ljus hud är fläckarna beige till mellanbrun. Fläckar går inte att se på en mörk hud. Främst kommer fläckarna på handens ovansida och i ansiktet. Pigmentfläckarna orsakas av solens ultravioletta strålning. Solfläckar kan förväxlas med hudcancersjukdomen malignt melanom. Läs också mer om födelsemärken eller leverfläckar, som alla vuxna har.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du känner dig osäker på om en hudförändring är godartad eller inte. Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.  

Till toppen av sidan