Syn

Glasögonbidrag och kontaktlinsbidrag i Skåne

Innehållet gäller Skåne

För att ansöka om bidrag till glasögon eller kontaktlinser behöver du som patient skicka in en ansökningsblankett. Här kan du läsa om hur du ska gå tillväga och hur du får bidraget utbetalt.

Så ansöker du om bidrag

Ansökan görs av dig som patient i samråd med optiker. Ladda ner och fyll i ansökningsblanketten och skicka in den tillsammans med recept och en A4-kopia på kvittot för de inköpta glasögonen eller kontaktlinserna. Ansökan skickas till den adress som finns angiven på blanketten.

På blanketten finns mer information om:

  • vilka bidrag som är möjliga att söka
  • vilken yrkeskategori som är behörig att utfärda recept för de olika typerna av bidrag
  • hur ofta det är möjligt att ansöka om respektive bidrag

För att du ska vara garanterad att få bidraget utbetalt i början av kommande månad, måste ansökan skickas in och registreras innan den 15:e i innevarande månad.

Är du optiker hittar du information om bidraget nedan, på Vardgivare.skane.se

För optiker - Hjälpmedelsanvisningar på produktnivå

Hur får du bidraget utbetalt?

Är du under 18 år betalas bidraget ut till målsman. Om du som patient eller din målsman har ett bankkonto registrerat i Swedbanks kontoregister kommer bidraget betalas ut direkt till ditt det kontot. Du får ingen avisering när pengarna är insatta på kontot.

Om du eller din målsman inte redan har ett konto registrerat hos Swedbank, kan du gå in på Swedbanks webbplats och anmäla ditt konto. Kontot registreras på Swedbank, oavsett vilken bank du har ditt konto på.

Om du eller din målsman inte har ett registrerat konto sker utbetalning via en utbetalningsavi. Du eller din målsman måste visa legitimation för att kunna lösa in utbetalningsavin.

Om du är asylsökande eller papperslös

Asylsökande och papperslösa kan också få bidrag. Då måste du först göra en ansökan om att få ett "förhandsbesked om utbetalning av bidrag". Förhandsbeskedet behövs som underlag hos optikern som provar ut glasögonen eller kontaktlinserna.

Skicka in blanketten som heter Ansökan om förhandsbesked. Sedan får du hemskickat ett besked med post om du får ansökan beviljad eller inte. Får du ansökan beviljad tar du med beskedet till en optiker. Om priset för dina nya glasögon eller kontaktlinser kostar lika mycket eller mindre än bidragets storlek betalar du ingenting hos optikern. Om de kostar mer än bidragets storlek betalar du mellanskillnaden.

Blankett: Ansökan om förhandsbesked

Är du optiker hittar du information om bidraget och faktureringsrutiner nedan, på Vardgivare.skane.se.

För optiker - Hjälpmedelsanvisningar på produktnivå

Kontakt vid frågor

Har du frågor om bidraget kan du ringa 0770-11 11 00 och uppge ditt ärende. Telefonen är öppen kl 08-16 på vardagar. 

Till toppen av sidan