Bölder, knölar och akne

Pilonidalcysta

En pilonidalcysta sitter i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig. Det kan göra ont och rinna vätska från området. En pilonidalcysta kan vara besvärlig, men det finns behandling som hjälper.

Hur bildas en pilonidalcysta?

En pilonidalcysta sitter i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig.

Det är inte helt känt hur en pilonidalcysta uppstår. Förmodligen beror den på att ett hårstrå har tryckts tillbaka in i sin hårsäck och att det då har uppstått en inflammation.

Ibland brister den inflammerade hårsäcken. Då kan det bildas en liten kanal under huden, en så kallad fistel. Fisteln kan tränga igenom huden så att det blir en öppning. Då rinner det ofta lite vätska eller var ur den öppningen. Med tiden kan det bildas flera fistlar.

Det kan komma bakterier in i cystan. Då kan det bildas en böld.

Kan orsakas av långvarigt sittande

Risken för att få en pilonidalcysta är större om man sitter ner ofta och länge. Det gäller särskilt om man sitter så att det trycker mot ryggslutet.

Pilonidalcystor kommer ofta i tjugoårsåldern.

Symtom

Det här kan vara symtom på en pilonidalcysta:

  • Du är svullen och öm över ryggslutet. 
  • Det kommer lite illaluktande vätska från området vid ryggslutet.
  • Du får en böld i ryggslutet som gör ont.

Besvären kan komma och försvinna av sig själv.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du får en böld eller om det kommer vätska eller var från ryggslutet.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Örebro län

1177 direkt - en ny digital ingång till vården

Kvinna som kontaktar 1177 direkt via mobilen. Sitter i en stol vid fönstret.

Nu kan du kontakta vården digitalt via 1177 direkt när du behöver söka vård. Logga in med Bank-id och svara på frågor om dina symtom när som helst under dygnet. Vi hjälper dig via chatt eller video under tjänstens öppettider.

Vad kan jag göra själv?

Det är bra om du rakar bort hår och håller rent i området där pilonidalcystan sitter.

Behandling

En böld som gör mycket ont kan behöva tömmas på var. Det görs genom ett litet ingrepp och du får lokalbedövning innan. Läkaren skär ett snitt i bölden för att tömma ut varet. Sedan får du gå regelbundet till en distriktssköterska under någon vecka för att få såret omskött.

Du kan behöva genomgå en större operation om besvären ofta kommer tillbaka. Under operationen får du ryggbedövning eller är sövd. Det kan göra ont och kännas stramt i ett par veckor efter operationen. Du kan också ha svårt att sitta. Det tar ungefär en månad innan såret har läkt.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Till toppen av sidan