Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Örebro län

Beställ Klamydia- och gonorrétest i Region Örebro län

Du som är över 15 år och folkbokförd i Örebro län kan logga in och beställa hem ett klamydia-gonorrétest via webben helt gratis. För personer med penis består testet av ett urinprov, för personer med slida består testet av ett prov från slidan.

Så här går det till när du beställer hem ett klamydia-gonorrétest via webben:

1. Logga in

Du når e-tjänsten genom att logga in med e-legitimation här.

2. Beställ testet

När du loggat in väljer du "Beställ klamydiatest (omfattar även gonorré)” på startsidan och följer instruktionerna. Testet skickas i ett neutralt kuvert till den adress du angivit inom några dagar. 

Tips! Fyll i ditt mobilnummer eller e-postadress och kryssa i att du vill ha avisering under ”Mina inställningar” när du loggat in, så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar har kommit.

Tänk på att inloggningen är personlig. Du kan inte beställa klamydia-gonorrétest åt någon annan än dig själv.

3. Registrera ditt test 

När du har fått hem ditt provtagningskit ska du registrera ditt test, annars kan du inte få ett provsvar. I ditt provtagningskit medföljer en etikett med en QR-kod. Genom att skanna QR-koden kommer du till 1177.se där du registrerar ditt test. Det går också att surfa in på: pep.1177.se/testkit där du loggar in och registrerar testet. Ange då provtagningskitsnumret som står på etiketten (16 siffror).

4. Gör testet

Testet är enkelt att göra. Du gör testet hemma enligt de instruktioner som följer med i provtagningspaketet. Tänk på att det ska ha gått minst 7-10 dagar efter att du haft oskyddat sex innan du gör testet.

5. Skicka in testet

Lägg provet (som består av ett rör och en etikett med datum och streckkod) i det vadderade svarskuvertet. Du behöver inte betala porto. Skicka in testet så snart du tagit det.

6. Så får du ditt provsvar

Cirka en vecka efter att du skickat in testet får du ditt provsvar via e-tjänsten på 1177.se Om du har fyllt i ditt mobilnummer eller din e-postadress och kryssat i att du vill ha avisering så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar finns att läsa i e-tjänsten på 1177.se.

7. Om du har klamydia eller gonorré

Om testet visar att du har klamydia eller gonorré får du information om vart du ska vända dig för behandling. Klamydia och gonorré kan botas och behandlas med antibiotika. Behandlingen är gratis.

Klamydia och gonorré ingår i smittskyddslagen. Om du har någon av sjukdomarna är du skyldig att följa de förhållningsregler du får samt medverka vid smittspårning. Det innebär att du måste uppge vilka personer du haft sexuell kontakt med, men de får aldrig veta vem som uppgett deras namn. Du är alltid anonym gentemot dem. Dessa personer informeras sedan om att de utsatts för risk för att smittas av klamydia och/eller gonorré, så att de i sin tur kan testa sig. Om du känner dig bekväm med att själv informera de du haft oskyddat sex med kan du göra det så snart du fått veta att du har klamydia eller gonorré.

8. Om testet visar att du inte har klamydia eller gonorré 

Om du har besvär bör du kontakta en mottagning för bedömning, även om ditt prov är negativt. Ibland behövs en mer fullständig provtagning. Vid oral- eller analsex kan man bli smittad enbart där och då behöver man ta prov från svalg och analt för ett säkert provsvar. Har du haft oskyddat sex utomlands kan ytterligare provtagning behövas.

Du kan vända dig till UngdomsmottagningenSTI-mottagningen USÖ eller till din vårdcentral för bedömning och provtagning.

Om du hellre vill testa dig på en mottagning

Om du hellre vill prata med någon, bli undersökt och testa dig på en mottagning så är du välkommen att göra det. Du kan vända dig till UngdomsmottagningenSTI-mottagningen USÖ eller till din vårdcentral för rådgivning och undersökning.

Du rekommenderas att testa dig på en mottagning om:

  • Du har besvär, till exempel flytningar och/eller sveda när du kissar.
  • Du har haft oskyddat oral- eller analsex. Vid oral- och analsex kan man bli smittad enbart där och då behöver prov från svalg och analt tas för ett säkert provsvar.
  • Du har haft flera oskyddade sexuella kontakter eller oskyddat sex utomlands.

Enklare tillgång till klamydiatest via länets ungdomsmottagningar

Du som är upp till och med 22 år kan hämta ett testkit för klamydia/gonorré från lådor som finns på alla Ungdomsmottagningar i länet. I testkitet finns information om hur du utför testet och hur du registrerar ditt test på 1177.se.

Observera att du behöver ha en giltig e-legitimation för att kunna logga in på 1177.se och registrera ditt test. Testet lämnas sedan in på Ungdomsmottagningen.

Örebro län

Kontaktcenter svarar på frågor om e-tjänster

Äldre kvinna som pratar i telefonen med ett leende på läpparna. Sitter i fåtölj.

Behöver du hjälp med att genomföra ett ärende på 1177.se när du har loggat in? Ring oss så kan vi guida dig. Men vi kan inte göra ärendet åt dig, eftersom det är sekretess.

Aktuella artiklar

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Till toppen av sidan