Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Örebro län

Beställ Klamydia- och gonorrétest i Region Örebro län

Du som är över 15 år och folkbokförd i Örebro län kan logga in och beställa hem ett klamydia-gonorrétest via webben helt gratis. Testet består av ett urinprov för män och ett slidprov för kvinnor.

Så här går det till när du beställer hem ett klamydia-gonorrétest via webben:

1. Logga in 

Du når e-tjänsten genom att logga in med e-legitimation här.

2. Beställ testet

När du loggat in väljer du "Beställ klamydiatest (omfattar även gonorré)” på startsidan och följer instruktionerna. Testet skickas till dig i ett neutralt kuvert inom några dagar. 

Tips! Fyll i ditt mobilnummer eller e-postadress och kryssa i att du vill ha avisering under ”Mina inställningar” när du loggat in, så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar har kommit.

Tänk på att inloggningen är personlig. Du kan inte beställa klamydia-gonorrétest åt någon annan än dig själv.

3. Gör testet

Testet är enkelt att göra. Det består av ett urinprov för män och ett slidprov för kvinnor. Du gör testet hemma enligt de instruktioner som följer med i provtagningspaketet. Tänk på att det ska ha gått minst 7-10 dagar efter att du haft oskyddat sex innan du gör testet.

4. Skicka in testet

Lägg provet (som består av ett rör och en etikett med datum och streckkod) i det vadderade svarskuvertet. Du behöver inte betala porto.

5. Så får du ditt provsvar

Cirka en vecka efter att du skickat in testet får du ditt provsvar via e-tjänsten på 1177.se Om du har fyllt i ditt mobilnummer eller din e-postadress och kryssat i att du vill ha avisering så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar finns att läsa i e-tjänsten på 1177.se.

6. Om du har klamydia eller gonorré

Om provet visar att du har klamydia eller gonorré får du information om vart du ska vända dig för behandling. Klamydia och gonorré kan botas och behandlas med antibiotika. Behandlingen är gratis.

Om du är smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Du måste uppge vilka personer du haft sexuell kontakt med, men de får aldrig veta vem som uppgett deras namn. Du är alltid anonym gentemot dem. Dessa personer informeras sedan om att de utsatts för risk för att smittas av klamydia och/eller gonorré, så att de i sin tur kan testa sig. Enligt Smittskyddslagen klassas klamydia och gonorré som allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i Region Örebro län samt till Smittskyddsinstitutet.

7. Om du inte har klamydia eller gonorré men fortfarande är orolig

Om testet visar att du inte har klamydia eller gonorré men om du är orolig över att du har någon annan könssjukdom – eller om du vill testa dig för klamydia/gonorré på flera ställen på kroppen – så kan du kontakta en mottagning för någon rådgivning och undersökning. Se länkar till mottagningar nedan.

Vill du hellre testa dig på en mottagning

Om du hellre vill prata med någon och göra testet på en mottagning så är du välkommen att göra det. Du kan vända dig till Ungdomsmottagningen, STD-mottagningen USÖ eller till din vårdcentral för rådgivning och undersökning.

Till toppen av sidan