Operationer

Före och efter operation

Här kan du läsa mer om bland annat narkos och tiden efter en operation.

Innehåll - Före och efter operation

Visa innehåll som:
 • Att bli inskriven på vårdavdelning

  Efter operationen blir du inskriven på en vårdavdelning på sjukhuset där du blir omhändertagen av kunnig personal.

 • Läkemedel inför din operation på endoskopienheten

  Du som ska opereras kan behöva sluta att ta av någon eller några av dina mediciner, det kallas att sätta ut medicinen. Om detta är aktuellt för dig så står det i din kallelse.

 • Läkemedel inför din operation

  Du som ska opereras kan behöva sluta att ta av någon eller några av dina mediciner, det kallas att sätta ut medicinen. Om detta är aktuellt för dig så står det i din kallelse.

 • Provtagning inför din operation

  Du som ska opereras kan behöva ta prov inför din operation. Om det blir aktuellt för dig, framgår det i din kallelse. Du behöver själv boka tid för provtagning på en vårdcentral eller på en mottagning på sjukhus.

 • Aktivitet och rörelse efter operation

  När du opereras påverkas andning och blodcirkulation. Narkosmedel, sängläge och smärta i det opererade området gör att lungorna påverkas. Detta är helt normalt.

 • Levnadsvanor i samband med en operation

  Du som ska opereras kan minska risken för komplikationer om du gör ett uppehåll med att röka och att dricka alkohol. Det har också betydelse att du äter bra och rör på dig.

 • Ont efter operation

  Det är vanligt att det gör ont efter en operation. Du får därför läkemedel som gör att smärtan minskar. Det är också viktigt att du rör på dig. Ju snabbare du kommer i rörelse igen desto snabbare läker kroppen.

 • Operationssår

  När du opereras blir det ett sår i din hud. Det såret måste stängas igen efter operationen. Sårkanterna läggs intill varandra och sys ihop med tråd eller häftas ihop med små metallklämmor. Innan du lämnar sjukhuset eller vårdcentralen får du veta hur operationssåret ska skötas.

 • När barn ska opereras

  Både barnet och de vuxna kan ha funderingar när barnet ska sövas och opereras. Det är bra att som vårdnadshavare veta och berätta för barnet om vad som kommer att hända. Det gör att hen känner sig lugnare.

 • Narkos

  Narkos innebär att du inför en operation eller undersökning blir sövd med hjälp av läkemedel. Därför kallas narkos ibland också för sövning. Den djupa sömnen tillsammans med smärtstillande läkemedel gör att du slipper ha ont och ta del av det som händer under operationen eller undersökningen.

 • Inför din dagkirurgiska operation i Ljungby

  Dagkirurgi innebär att du kommer till sjukhuset på avtalad tid den dag operationen ska göras, och går hem samma dag. För att detta ska vara möjligt krävs en del medicinsk och omvårdnadsmässig planering, samt att det finns en anhörig hemma när du kommer hem.

 • Inför din dagkirurgiska operation i Växjö

  Dagkirurgi innebär att du kommer till sjukhuset på avtalad tid, den dag operationen ska ske och att du går hem samma dag.

Till toppen av sidan