Före och efter operation

Aktivitet och rörelse efter operation

Innehållet gäller Kronoberg

När du opereras påverkas andning och blodcirkulation. Narkosmedel, sängläge och smärta i det opererade området gör att lungorna påverkas. Detta är helt normalt. Det kan göra att du andas sämre och att slem samlas i lungorna vilket ökar risken för lunginflammation. Sängläge ger också sämre blodcirkulation och kan öka risken för blodpropp.

Det finns saker du kan göra själv för att återhämta dig snabbare efter en operation. Här kan du läsa mer om övningar för kropp och andning.

För blodcirkulationen

Börja direkt att trampa med fötterna och böj och sträck i knäna när du vaknat efter operationen.

Aktivitet

Det är viktigt att du så tidigt som möjligt kommer upp och rör på dig efter operationen. Målet är att du redan på operationsdagen ska komma upp och sitta på sängkanten. Om du kan, res dig och gå några steg. Personalen finnas med och stöttar dig.

Ju mer aktiv du är desto snabbare återhämtar du dig. Sitt uppe vid alla måltider och största delen av dagen. Målet är att vara uppe minst åtta timmar per dag. Undvik att ligga plant i sängen. När du ligger ner, ändra position i sängen regelbundet och ha gärna huvudändan upphöjd. Promenera i korridoren flera gånger dagligen.

För andningen

  • Blås tio andetag i din PEP-flöjt och upprepa 2–3 omgångar varje timme det första dygnet. Därefter enligt anvisningar du fått från din fysioterapeut.
  • För dig som inte har fått en PEP-flöjt, ta istället djupa andetag enligt samma rekommendationer. Sitt upp när du tar andetagen om du kan.
  • Harkla eller hosta upp eventuellt slem så att luftvägarna hålls fria.
  • Tryck gärna dina händer mot operationsområdet som stöd när du harklar eller hostar.
  • För att lättare få upp slemmet kan du ”stöta” ut luften med öppen mun, som när du immar glasögon.

Djupandningen är mycket viktig. Märker du att det gör ont att ta djupa andetag bör du be om mer smärtstillande.

Tiden direkt efter operationen

Direkt när du kommer hem bör du börja med promenader. Du kan också prova stavgång och cykling. Om du har gjort en öppen operation ska du normalt undvika tunga lyft, tung styrketräning och träning av bukmusklerna som till exempel situps i 6–8 veckor. Efter en titthålsoperation kan du börja med detta efter 2–3 veckor. Tiderna är endast riktmärken och kan variera från person till person. Tala med din läkare för specifika rekommendationer utifrån just din operation.

Om du behöver stöd

Behöver du stöd för att komma igång med fysisk aktivitet och träning efter operationen kan du ta kontakt med en fysioterapeut på din vårdcentral. Ett recept på fysisk aktivitet kan också skrivas under din sjukhusvistelse.

Till toppen av sidan