Att välja vårdmottagning

Fritt vårdsökande i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

Du har rätt att söka vård var du vill, såväl i länet som utanför. Även om du har valt en vårdcentral i Vårdval Kronoberg, har du rätt att söka vård på någon annan vårdcentral. Du har alltid rätt till akut vård vid sjukdom eller olycksfall var du än befinner dig.

Välj vårdcentral

I Kronoberg kan du själv välja din vårdcentral. Du får alltid den vårdcentral du valt och kan när som helst göra ett nytt val. 

Vårdval Kronoberg, primärvård

Vårdval kronoberg, specialistvård

Vård utanför länet

Vård som inte kräver att du läggs in på sjukhus kan du söka i valfri region. Om du däremot ska läggas in på sjukhus behöver du en remiss och en betalningsförbindelse från Region Kronoberg. Remiss söker du på den klinik som du skulle fått behandling på om du sökt vård i Region Kronoberg. Betalningsförbindelse söker du via vårdlots i Region Kronoberg.

För vård i regionerna Skåne, Halland, Blekinge, Kalmar och Jönköping behövs ingen remiss. Det gäller ej högspecialiserad slutenvård. 

Du får själv stå för boende- och resekostnader om du väljer att vända dig till någon vårdgivare utanför Region Kronoberg när vi hade kunnat erbjuda dig vård inom vårdgarantins tider.

Här kan du läsa mer om vård utomlands.

Till toppen av sidan