Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Att välja vårdmottagning

Välja specialistvårdsmottagning i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

Om du behöver öppen specialiserad vård kan du själv välja vilken mottagning du vill söka vård på. Ofta är det enklast att få en tid om du först har varit hos en vårdcentral som hänvisat dig till specialistvård. Vissa specialistvårdsmottagningar kan du kontakta direkt för att boka ett besök.

Om du är folkbokförd i någon annan region och vill söka öppen specialiserad vård i Kronoberg kan du behöva ha remiss till den mottagning du vill besöka. Ta därför reda på remisskraven i ditt hemlregion.

Så här väljer du

När du söker vård på en öppen specialistvårdsmottagning är det viktigt att du vänder dig rätt. Om du är osäker på var du kan få bäst hjälp är det alltid bra att kontakta en vårdcentral först. Du kan alltid ringa till 1177 om du är osäker på vart du ska vända dig.

När du vet vad du ska söka för vård kan du kontakta den mottagning du vill komma till och boka en tid. Om du är folkbokförd i Kronoberg kan du ofta boka tid genom att logga in på 1177.se.

Om du har fått en remiss till någon särskild mottagning behöver du inte göra något, mottagningen skickar en kallelse till dig när de har en tid.

Egenremiss

Många mottagningar vill att du fyller i en så kallad egenremiss innan du kommer på ditt besök. Det är ett formulär där du får svara på frågor om hur du mår och vilka vanor du har. Du kan logga in i e-tjänsterna här på 1177.se och fylla i formuläret.

Du kan också skicka ett brev till mottagningen där du själv beskriver varför du vill komma. Du beskriver ditt tillstånd och varför du söker vård, och sedan skickar egenremissen till mottagningen. Vårdpersonalen där avgör om du kan behöva gå till en vårdcentral först, till exempel för provtagning, eller om du skulle ha sökt till annan mottagning. I annat fall får du en tid utifrån ditt behov.

Specialistvård du kan kontakta direkt

Om du har en sjukdom eller ett besvär som du regelbundet får öppen specialiserad vård för, så kan du välja att söka samma typ av vård på en annan mottagning. Det kan du göra direkt, utan att vända dig till en vårdcentral först.

Hitta specialistvård

I tjänsten Hitta vård kan du hitta information om vilka mottagningar som finns, var de ligger, kontaktinformation, telefontider och dylikt.

För att få mer information om en särskild sjukdom eller behandling kan du söka i det nationella kvalitetsregistret. I kvalitetsregistret samlas fakta om vissa sjukdomar och behandlingar för att kunna utvärdera och förbättra vården för alla patienter.

Väntetider till behandlingen

För att jämföra väntetiden för vissa behandlingar i olika regioner kan du gå in på vantetider.se, som drivs av Sveriges kommuner och regioner.

Om du har ett medicinskt behov av att snabbt komma till specialiserad vård ska du alltid få en remiss. I remissen framgår det om du behöver få vård snabbt och du prioriteras då före mindre brådskande patienter.

Välja specialistvård i annan region

Olika regioner har olika regler för val av öppen specialiserad vård. I en del regioner måste du alltid ha remiss för att få komma till en specialistvårdsmottagning. Du kan ta reda på vilka regioner som kräver remiss och för vilken typ av vård här: Länk till regionernas remisskrav (SKR).

Din journal

Om du väljer att söka specialistvård i någon annan region är det inte säkert att den mottagningen kan se dina tidigare journaler. Om du vill att din nya vårdgivare ska kunna se din tidigare journal kan det vara bra att kontakta din tidigare vårdgivare och berätta att du sökt vård i ett annan region. Berätta också på din nya mottagning var du fått vård tidigare, så kan de hjälpa till. Det är alltid frivilligt att visa journaler för en ny vårdgivare.

Vårdgaranti och sjukresor

Vårdgarantin innebär att du ska erbjudas att få vård inom en bestämd tid. Vårdgarantin gäller bara om du söker vård inom den regionen du är folkbokförd eller på en mottagning som har avtal med din hemregion. Om det är kö på den mottagning där du har sökt vård, prioriteras du utifrån ditt vårdbehov.

Om du väljer att söka vård i någon annan region har du inte möjlighet att få ersättning för resan till och från mottagningen, den så kallade sjukresan.

Information från andra regioner

Om du vill veta hur det fungerar att välja specialistvård i någon annan region kan du välja i listan nedan.

Om du väljer att titta på information från en annan region ändras din regionalisering. För att ändra tillbaka klickar du på knappen uppe i vänstra hörnet.

Vad gäller
i olika län
Välj vårdcentral
i olika län
Välj specialistmottagning
i olika län
Vad gäller i Blekinge Välja vårdcentral i Blekinge Välja specialistvårdsmottagning i Blekinge
Vad gäller i Dalarna Välja vårdcentral i Dalarna Välja specialistvårdsmottagning i Dalarna
Vad gäller på Gotland Välja vårdcentral på Gotland Välja specialistvårdsmottagning på Gotland
Vad gäller i Gävleborg Välja hälsocentral i Gävleborg Välja specialistvårdsmottagning i Gävleborg
Vad gäller i Halland Välja vårdcentral i Halland Välja specialistvårdsmottagning i Halland
Vad gäller i Jämtland Härjedalen Välja hälsocentral i Jämtland Härjedalen Välja specialistvårdsmottagning i Jämtland Härjedalen
Vad gäller i Jönköpings län Välja vårdcentral i Jönköpings län Välja specialistvårdsmottagning i Jönköpings län
Vad gäller i Kalmar län Välja hälsocentral i Kalmar län Välja specialistvårdsmottagning i Kalmar län
Vad gäller i Kronoberg Välja vårdcentral i Kronoberg Välja specialistvårdsmottagning i Kronoberg
Vad gäller i Norrbotten Välja hälsocentral i Norrbotten Välja specialistvårdsmottagning i Norrbotten
Vad gäller i Skåne Välja vårdcentral i Skåne Välja specialistvårdsmottagning i Skåne
Vad gäller i Stockholm Välja vårdcentral i Stockholm Välja specialistvårdsmottagning i Stockholm
Vad gäller i Sörmland Välja vårdcentral i Sörmland Välja specialistvårdsmottagning i Sörmland
Vad gäller i Uppsala län Välja vårdcentral i Uppsala län Välja specialistvårdsmottagning i Uppsala län
Vad gäller i Värmland Välja vårdcentral i Värmland Välja specialistvårdsmottagning i Värmland
Vad gäller i Västerbotten Välja hälsocentral i Västerbotten Välja specialistvårdsmottagning i Västerbotten
Vad gäller i Västernorrland Välja vårdcentral i Västernorrland Välja specialistvårdsmottagning i Västernorrland
Vad gäller i Västmanland Välja vårdcentral i Västmanland Välja specialistvårdsmottagning i Västmanland
Vad gäller i Västra Götaland Välja vårdcentral i Västra Götaland Välja specialistvårdsmottagning i Västra Götaland
Vad gäller i Örebro län Välja vårdcentral i Örebro län Välja specialistvårdsmottagning i Örebro län
Vad gäller i Östergötland Välja vårdcentral i Östergötland Välja specialistvårdsmottagning i Östergötland

 

Till toppen av sidan