Liv & hälsa

Sunda vanor

Här finns tips på vad du kan göra för att leva hälsosamt och minska risken att bli sjuk. Du kan bland annat läsa om hur du bäst tvättar händerna och hur du bedömer din vikt.

Innehåll - Sunda vanor

Visa innehåll som:
Hur goda är dina levnadsvanor?

Här nedan kan du helt anonymt göra ett levnadsvanetest, det tar bara några minuter. Utifrån dina svar får du en kort personlig återkoppling omgående. Om du har frågor och funderingar kring dina levnadsvanor kontakta din vårdcentral eller primärvårdens hälsoenhet.

Senior? Drick mycket när det är varmt

Många äldre känner inte när de behöver fylla på vätska, och kan därför råka illa ut vid en värmebölja. Uttorkning till följd av vätskebrist är ett smärtsamt och onödigt tillstånd som kan undvikas genom att dricka tillräckligt med vatten.

Skapa en hållbar vana - gör en hälsoplan

Det kan vara lättare än du tror att byta en dålig vana mot en bra. När du väl bestämt dig för att göra en förändring kan det vara bra att sätta upp realistiska och tydliga mål. Ett sätt kan vara att upprätta ett avtal med dig själv – att göra din egen hälsoplan.

Så bedömer du din vikt

Det finns metoder för att ta reda på om du har en övervikt som kan öka risken för vissa sjukdomar. Den vanligaste metoden är att mäta midjemåttet.

Så tvättar du händerna

Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk och att smitta andra om du redan är sjuk.

Så använder du munskydd

När du använder munskydd är det viktigt att du använder munskyddet på rätt sätt. Det är också viktigt att du använder rätt sorts munskydd.

Stöd när du vill ändra dina levnadsvanor - i Kronoberg

Vill du förändra dina levnadsvanor kan du alltid kontakta din vårdcentral eller Primärvårdens Hälsoenhet som erbjuder stöd för de förändringar du vill göra. Det kan handla om förändring av matvanor, fysisk aktivitet, tobaksvanor eller alkoholvanor.

Hälsosamtal för dig som fyllt 50 år

Din hälsa och livsstil är viktig och har betydelse för hur du mår. Vad du äter, hur mycket du rör på dig och dina sömnvanor spelar roll. Därför får nu 50-åringar i Kronoberg ett erbjudande om hälsosamtal från sin vårdcentral.

Till toppen av sidan