Nackspärr

Skriv ut (ca 3 sidor)

Nackspärr innebär att du plötsligt får kramp i nackmusklerna, det gör ont och du blir stel i nacken.

Skriv ut

Besvären kan komma när du gjort en häftig rörelse med huvudet eller sovit i en obekväm ställning. Men andra gånger finns det ingen tydlig orsak.

Egenanmälan till rehabilitering i Kalmar län

Kalmar län

Egenanmälan till rehabilitering i Kalmar län

Telefon- eller videomöte

Logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster och fyll i en egenanmälan som består av ett antal frågor kopplade till dina besvär. Beroende på dina besvär så kan du erbjudas telefon- eller videomöte med en fysioterapeut. Landstinget avgifter gäller.

Läs mer om digitala vårdmöten i Kalmar län.

Fysiskt möte

Vill du ha ett fysiskt möte med en fysioterapeut så skickar du din egenanmälan via distriktsrehabiliteringsmottagningarnas e-tjänster.

Fäll ihop

Symtom

Symtom

Du har kramp och ont samtidigt som du får svårt att röra på huvudet. Vanligtvis är det svårare åt ena hållet. Det kan göra mycket ont när du försöker vrida på huvudet.

Fäll ihop

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

För de flesta går det onda i nacken över av sig själv inom ett par dagar eller en vecka.

Värme kan kännas skönt

Värme kan ofta minska värken. Du kan till exempel linda en halsduk runt halsen eller använda en värmedyna. Det finns också särskilda vetekuddar eller kornkuddar som du värmer upp i mikron. En varm dusch eller ett varmt bad kan också kännas skönt och lindra smärtan.

Rörelse är bra

Det är lätt att tro att kroppen läker bäst när den vilar, men kroppen trivs bra när den får röra på sig. Den ökade blodcirkulationen påverkar hela kroppen positivt och gör så att läkningen går fortare. Du bör försöka undvika rörelser som gör ont, men annars kan du fortsätta att göra det du brukar göra.

Receptfria läkemedel kan hjälpa

För att lindra smärtan kan du ta receptfria smärtstillande medel. Du kan använda läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil, eller läkemedel som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren.

Om du är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör du använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade NSAID.

Fäll ihop

När och var ska jag söka vård?

När och var ska jag söka vård?

Du bör kontakta vårdcentralen om du inte har blivit bra inom två veckor.

Du bör kontakta vården så fort som möjligt om du i samband med ont i nacken blir svag och får domningar i ena armen eller handen. Det gäller också om du har mycket ont i nacken. Kontakta en vårdcentral på en gång om du är stel i nacken och samtidigt har feber och känner dig allmänpåverkad.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Fäll ihop

Hur kan jag förebygga?

Hur kan jag förebygga?

Du kan försöka förebygga problem med nacken om du ofta får besvär med nackspärr. Det är bra om du på olika sätt försöker komma igång och röra på dig om du inte redan motionerar. Du kan till exempel promenera, gå stavgång eller gå på gympa. Du behöver bygga upp och stärka musklerna i nacken, magen och ryggen. 

Det är viktigt att du sitter eller står i rätt ställning när du arbetar. Detsamma gäller om du till exempel sitter och läser en längre stund. Nackmusklerna avlastas om du håller huvudet rakt och ser rakt fram. Belastningen ökar då du böjer på huvudet. Undvik därför framåtböjd belastning om du till exempel sitter och läser en längre stund. Det är bra om du tar regelbundna pauser och rör på dig.

En kudde och säng som känns bekväm kan också minska risken för nya besvär.

Fäll ihop

Påverka och delta i din vård

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-06-20
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg


Kalmar län
Tillägg uppdaterade:
2018-06-20
Redaktör:
Per Birkerud
Granskare:
Ragnar Styrbjörn