STÖD OCH BEHANDLING PÅ NÄTET

KBT på nätet

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Fördelen med att få behandling via internet gör att du kan få tillgång till behandlingen var du vill och när det passar dig. Behandlingen kräver att du är aktiv och motiverad.

KBT är en form av terapi som hjälper dig att bli medveten om de tankar, känslor och beteenden som ligger till grund för att du mår psykiskt dåligt, och stöttar dig att göra förändringar för att kunna må bättre. Läs mer om olika terapiformer här.

Internetbehandling med KBT kan bland annat erbjudas till dig som lider av exempelvis depression, social ångest , paniksyndrom, OCD - tvångssyndrom, sömnbesvär och stress.

Vilka erbjuder internetbehandling?

I en del regioner kan det finnas möjlighet att få behandling med KBT via internet. Innan du påbörjar behandlingen kan du ibland behöva träffa en psykolog eller psykoterapeut, som bedömer om behandlingen kan passa för de besvär du har.

Det finns också privata företag som erbjuder KBT via internet, där du själv betalar för behandlingen.

Person som gör kbt-övningar på en dator

Hur går det till?

En internetbehandling kan pågå under en period på mellan fyra och femton veckor. Du loggar in på en webbplats för att läsa om och arbeta med de olika momenten i behandlingen. Behandlingen består av texter och övningar som du gör hemma. Själva behandlingarna brukar vara upplagda i olika steg eller moduler.

Varje vecka går du igenom ett nytt steg, vilket innebär att du dels får läsa en text eller se en film och dels får uppgifter som du ska göra. Varje vecka fyller du i hur du mår så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

Du har kontinuerligt kontakt med en behandlare som hjälper dig genom behandlingen. Du har möjlighet att skicka meddelande och frågor till din behandlare. Psykologen svarar på frågor och ger feedback på de uppgifter och övningar du gör. 

Jönköpings län

KBT på nätet i Jönköpings län

Kognitiv beteendeterapi, KBT via nätet gör att du kan arbeta med din behandling hemifrån och när det passar dig bäst, och slipper åka till vårdcentralen lika ofta. Stöd och behandling via nätet sker alltid i överenskommelse med din behandlare. 

Så här fungerar behandlingen

Behandlingen består av stödet via nätet och regelbunden kontakt med din behandlare. Den du får behandlingen av följer dig och ger dig stöd genom hela behandlingen och svarar på dina frågor. Du och din behandlare har kontakt via telefon eller meddelandefunktionen som finns i stödet. Du kanske undrar något om din problematik, har frågor om innehållet i stödet, funderar över hur du ska göra dina övningar eller vill prata om något positivt eller negativt som har hänt under tiden.

Om du blir orolig för din hälsa eller får ökade besvär ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning eller till din vårdcentral.

Vårdcentraler i Jönköpings län

Behandlingstid och svar på uppgifter

Hur lång tid behandlingen tar beror på vilket behandlingsprogram du får, men brukar sträcka sig över 6-10 veckor. Varje behandlingsprogram innehåller ett antal moduler och det kan vara lagom att gå igenom en modul per vecka. Vanligtvis kommer din behandlare att ta del av ditt arbete vid en bestämd tid varje vecka. Därför kan det dröja några dagar innan du får svar på din uppgift.

Råd vid behandling av KBT via nätet

Se till att du får tid att genomföra arbetet med varje avsnitt ostört, så att det verkligen blir av. Planera in vilka tider du ska arbeta med behandlingsprogrammet. Övningarna som ingår i behandlingen är den viktigaste delen för att de förändringar du gör håller i sig över tid. Du hittar övningarna inuti varje modul i stödet under fliken "Att göra", längst upp när du loggar in.

Så här gör du

  1. Logga in och välj mottagningen som du får behandlingen av. 
    Så loggar du in i e-tjänsterna 
  2. Välj e-tjänsten "Stöd och behandling". Läs igenom och godkänn villkoren.
  3. Klicka på den första modulen i behandlingen.
  4. När du är helt klar med modulen skickar du ett meddelande till behandlaren, som tittar igenom dina övningar och ger dig feedback och därefter aktiverar nästa modul.

Mer om att få KBT-behandling

Inloggningen till e-tjänsten är personlig. Via din inloggning kan bara utföra ärenden som gäller dig själv.

Du kan få aviseringar kring händelser i ditt stöd eller behandling skickat till dig via e-post eller SMS om du aktiverar det i dina inställningar i e-tjänsten.

Till toppen av sidan