STÖD OCH BEHANDLING PÅ NÄTET

KBT via internet

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT via internet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

De flesta regioner erbjuder KBT via internet. För att få information om vad gäller i din region, se till att du valt rätt region i regionväljaren högst upp på sidan.

Vad innebär det att få behandling med KBT?

Kognitiv beteendeterapi, KBT, går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i ditt liv. Behandlingen syftar till att du ska kunna förändra din vardag.

Under behandlingen får du uppgifter och övningar som du gör på egen hand. KBT är den terapiform som oftast rekommenderas vid depression och ångest. Läs mer om olika terapiformer här.

KBT-behandling erbjuds ofta via internet. Fördelen med det är att du då får tillgång till behandlingen i din vardag, och kan göra dina uppgifter var och när det passar dig.

Under behandlingen har du möjlighet att skicka meddelanden och frågor till behandlaren. Hen svarar på frågor och stöttar dig med de uppgifter och övningar du gör.  Behandlingen pågår i mellan fyra och femton veckor, beroende på behandlingsprogram.

Person som sitter med en bärbar dator.
En fördel med behandling via internet är att behandlingen ständigt är tillgänglig. Behöver du mer tid till någon uppgift kan du själv bestämma dig för att lägga mer tid på den, eller ta en paus och fortsätta senare.

Så går behandlingen till

Det behövs alltid en bedömning om behandlingen passar för dig, innan du påbörjar den. Bedömningen sker vanligen via ett vårdbesök. Ibland kan besöket ske via videosamtal.

När behandlingen börjar får du logga in på en webbplats för att läsa om och arbeta med innehållet i behandlingen. Behandlingen kan bestå av texter, filmer, ljudfiler och övningar. Själva behandlingarna brukar vara upplagda i olika moduler.

Varje vecka går du igenom en ny modul, vilket innebär att du dels får läsa en text eller se en film och dels får uppgifter som du ska göra. Vanligen ingår att du varje vecka får fylla i hur du mår så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

Jönköpings län

KBT via internet i Jönköpings län

Kognitiv beteendeterapi, KBT via internet, gör att du kan arbeta med din behandling hemifrån, när det passar dig bäst och slippa åka till vårdcentralen lika ofta. Stöd och behandling via internet sker alltid i överenskommelse med din behandlare. 

I Jönköpings län finns det KBT-behandling på internet för dig som har ångest, depression, stress, oro eller problem med sömnen. Kontakta din vårdcentral för att få en bedömning om KBT via internet kan vara för dig.

Så här fungerar behandlingen

Behandlingen består av stödet via internet och regelbunden kontakt med din behandlare. Den du får behandlingen av följer dig och ger dig stöd genom hela behandlingen och svarar på dina frågor. Du och din behandlare har kontakt via telefon eller meddelandefunktionen som finns i stödet. Du kanske undrar något om din problematik, har frågor om innehållet i stödet, funderar över hur du ska göra dina övningar eller vill prata om något positivt eller negativt som har hänt under tiden.

Om du blir orolig för din hälsa eller får ökade besvär ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning eller till din vårdcentral.

Behandlingstid och svar på uppgifter

Hur lång tid behandlingen tar beror på vilket behandlingsprogram du får, men den brukar sträcka sig över 6-10 veckor. Varje behandlingsprogram innehåller ett antal moduler och det kan vara lagom att gå igenom en modul per vecka. Vanligtvis kommer din behandlare att ta del av ditt arbete vid en bestämd tid varje vecka. Därför kan det dröja några dagar innan du får svar på din uppgift.

Råd vid behandling av KBT via internet

Se till att du får tid att genomföra arbetet med varje avsnitt ostört, så att det verkligen blir av. Planera in vilka tider du ska arbeta med behandlingsprogrammet. Övningarna som ingår i behandlingen är den viktigaste delen för att de förändringar du gör håller i sig över tid. Du hittar övningarna inuti varje modul i stödet under fliken "Att göra", längst upp när du loggar in.

Så här gör du

  1. Logga in och välj den mottagning som du får behandlingen av.
    Läs mer om hur hur du loggar du in i Stöd och behandling.
  2. För att komma igång med behandlingen väljer du den första modulen och gör den.
  3. När du är helt klar med modulen skickar du ett meddelande till behandlaren, som tittar igenom dina övningar och ger dig feedback. Efter det aktiveras nästa modul.

Mer om KBT-behandling via internet

Inloggningen till e-tjänsten är personlig. Via din inloggning kan bara utföra ärenden som gäller dig själv.

Du kan få aviseringar kring händelser i ditt behandlingsprogram skickat till dig via e-post eller SMS om du aktiverar det i dina inställningar i e-tjänsterna.

Hur vet jag om behandlingen passar mig?

Behandlingen kan bland annat erbjudas till dig med depressionsocial ångestpaniksyndrom, OCD - tvångssyndromsömnsvårigheter och stress. Den kan även hjälpa mot dysmorfofobi - BDD, tinnitus och IBS – känslig tarm.

Behandlingen ger dig möjlighet att arbeta självständigt. Den ska kunna passa in i ditt liv och du ska vilja göra arbetet.

Du behöver ta dig den tid som behövs, ofta en timme per dag. Du behöver en dator eller en mobiltelefon med internetuppkoppling.

Hur gör jag för att få KBT via internet?

Jönköpings län

I Jönköpings län kontaktar du din vårdcentral så att din behandlare kan göra en första bedömning och avgöra om behandlingen kan vara ett bra alternativ för dig.

För att ansöka om KBT via internet kan du göra på två sätt:

  • Kontakta din vårdcentral eller psykiatriska mottagning. De kan ofta hänvisa dig vidare till KBT via internet eller göra en bedömning om andra insatser är lämpliga. 
  • Sök behandling via internetpsykiatri i Region Stockholm, oavsett var i landet du bor. Här kan du läsa mer om hur du gör för att anmäla dig.

Det finns också privata företag som erbjuder KBT via internet.

Till toppen av sidan