Fysioterapi, kiropraktik och naprapati
En fysioterapeut, kiropraktor eller en naprapat kan göra en undersökning och analys av dina besvär och hjälpa dig att hitta orsakerna till att du har ont.
Du kan även få manuell behandling, alltså behandling som utförs med händerna. Men den viktigaste delen i behandlingen är träning och fysisk aktivitet. Fysioterapeuten, naprapaten eller kiropraktorn provar ut ett träningsprogram som är anpassat för dig. Du kan även få hjälp med att komma igång. Därefter får du fortsätta med träningsprogrammet på egen hand.
Läkemedel
Receptfria värktabletter kan underlätta om du har så ont att du har svårt att röra dig. Värktabletter kan också behövas om du har svårt att sova på grund av värken.
En läkare kan även ge dig personligt anpassade råd om receptbelagda smärtstillande läkemedel och hur de används på bästa sätt. Muskelavslappande läkemedel kan till exempel fungera om du har akuta besvär. Sådana läkemedel ska användas med försiktighet och endast under en begränsad period eftersom det finns risk för beroende.
Effekten av smärtstillande läkemedel är begränsad vid långvariga besvär. Då är det viktigt att du väger fördelarna med läkemedlen mot risken för biverkningar och läkemedelsberoende.
Ibland används också olika typer av injektioner. Men det saknas hittills vetenskapliga bevis för att de är effektiva.
Psykologisk behandling, KBT
Hur du mår och hur du uppfattar smärtan har stor betydelse för hur du hanterar din situation. Det bästa är om du får hjälp med både rörelseträning, läkemedel som ger bra lindring och smärthantering.
Du kan få psykologisk behandling med kognitiv beteendeterapi, KBT, med hjälp av psykolog eller en annan beteendevetare. Då kan du enskilt eller i grupp lära dig mer om hur du kan leva ett bra liv trots att du har ont i ryggen. Under behandlingen får du arbeta med dina tankar, föreställningar och beteende när du har ont. Du får hjälp att ställa rimliga krav på din kropp, att våga röra dig utan att vara rädd och att minska de negativa tankarna. Ofta består behandlingen av en serie samtal med praktiska uppgifter att utföra mellan träffarna.
Operation
I vissa fall kan en operation hjälpa. Ett diskbråck som trycker på en nervrot kan till exempel bli bra efter en operation. Men de flesta diskbråck går tillbaka av sig själva och därför kan det vara klokt att vänta med operation i några månader.
Operation kan också bli aktuellt för dig som har haft ont i ryggen länge och som inte har blivit bra efter andra behandlingar. I dessa fall handlar det oftast om ryggsmärta som beror på att ryggradens diskar har sjunkit ihop.
En del kan även få så ont i ländryggen utan särskild orsak att en operation behövs.
Multimodal smärtbehandling
Om du har haft ont i ryggen i mer än tre månader kan du ha rätt till så kallad multimodal smärtbehandling. Då används olika metoder samtidigt för att lindra besvären. Behandlingen pågår i ett par månader och du får ofta träffa både fysioterapeut, arbetsterapeut, läkare och kurator eller psykolog under den tiden. Bland annat ingår föreläsningar om hur du kan hantera smärta och stress, och enskilda samtal om din situation. Du får också prova olika träningsformer för att hitta något som passar, och kan få övningar att göra hemma.
En läkare bedömer om behandlingen är lämplig för just dig.
Andra behandlingar
När det gäller behandling med massage, akupunktur, tens, korsett, kyla, värme, kortvågsdiatermi eller ultraljud finns hittills inga bevis på att de hjälper vid tillfällig ryggvärk.