Hjälpmedel

Att få hjälpmedel

Ditt hjälpmedel ska passa dig och dina behov. Här kan du läsa om hur det går till att få olika typer av hjälpmedel genom vården. Du kan också läsa om hur du köper ett hjälpmedel själv.

Innehåll - Att få hjälpmedel

Visa innehåll som:
 • Att få ett hjälpmedel - så går det till

  Du kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt.

 • Att få en peruk

  Så här gör du om du behöver peruk.

 • Bostadsanpassning

  Du som har en funktionsnedsättning och har problem i din bostad kan söka bidrag för bostadsanpassning. Bidraget syftar till att ge dig möjlighet att fungera i din bostad.

 • Fritidshjälpmedel

  Fritidshjälpmedel gör det lättare för dig som har en funktionsnedsättning att utöva olika fritidsaktiviteter, hobbys eller sporter. Det varierar mellan olika regioner vad som räknas som fritidshjälpmedel och vilket stöd du kan få för att låna eller köpa dessa.

 • Hjälpmedel i skolan

  Du som har en funktionsnedsättning ska få det stöd du behöver för att kunna gå i skolan eller studera på högskola och universitet. Du ska få hjälpmedel och kurslitteratur som fungerar för dig.

 • Köpa hjälpmedel själv

  Ibland kan du inte få det hjälpmedel du vill ha utskrivet av vården. Då kan du välja att köpa hjälpmedlet själv.

 • Låna hjälpmedel under kortare tid

  Du som har ett kortvarigt behov av hjälpmedel kan få låna hjälpmedel i max 14 dagar. Det krävs ingen förskrivning och lånet är kostnadsfritt.

 • Hyra TENS-stimulator – så går det till

  Här kan du läsa vad som gäller när du hyr en Tens-stimulator i Halland. Tens står för transkutan elektrisk nervstimulering och Tens-stimulatorn kan i ibland användas för att lindra smärtor.

 • Att få näringsprodukter – näringsdryck och andra kosttillägg

  Vid sjukdom kan dina matvanor förändras och du kanske äter och dricker mindre. Det är viktigt att få hjälp med näring för att inte gå ner i vikt och tappa kraft och ork. Du kan få råd om hur du gör måltiderna lättare att äta. Ibland behöver måltiderna kompletteras med näringsdryck eller annat kosttillägg.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Tolktjänster vid funktionsnedsättning

Läs om hur tolktjänster vid funktionsnedsättning fungerar.

Till toppen av sidan