Att få hjälpmedel

Att få en peruk

Innehållet gäller Halland

Så här gör du om du behöver peruk.

För att få peruk behöver du träffa en förskrivare, det vill säga någon som bland annat utreder behovet av och förskriver peruker. I Halland är det:

  • Legitimerad läkare med specialistkompetens i dermatologi
  • Behandlande läkare när operation eller olycksfall leder till hårförlust/håravfall
  • Behandlande läkare när medikamenter eller strålbehandling leder till hårförlust/håravfall

För att få lösögonfransar eller lösögonbryn behöver du träffa en förskrivare som utreder behovet av och förskriver lösögonfransar och lösögonbryn. I Halland är det:

  • Legitimerad läkare med specialistkompetens i dermatologi

Hur bedöms om du får en peruk?

Innan peruk eller lösögonfransar/lösögonbryn kan förskrivas måste du få ditt behov bedömt av en förskrivare. Förskrivaren följer de regler som gäller i Halland. En förskrivning för peruk och lösögonfransar/lösögonbryn är giltig i fem år och gäller endast så länge du är folkbokförd i Halland.

Hur går det till att få en peruk?

Om läkaren bedömer att du behöver peruk eller lösögonfransar/lösögonbryn kontaktar du Hjälpmedelscentrum  för att få en rekvisition. Därefter kontaktar du själv salongen och bokar tid.

Du får fritt välja salong och konsumentköplagen gäller. Salong som tar emot rekvistionen måste ha F-skattsedel, kunna ta emot rekvisitioner och ha möjlighet att fakturera. Salongen ska fakturera enligt Region Hallands rutin. Du bör vara noggrann med att ta reda på vad som gäller hos den salongen du väljer, priser och utbud kan skilja sig åt.

Vad kostar det att få en peruk?

Bidragsdelen för peruker är 7 000 kr (exkl. moms) per kalenderår. Bidragsdelen för lösögonfransar/lösögonbryn är 1 400 kr (exkl. moms) per kalenderår.

Förbrukningsartiklar, såsom schampo, balsam, borstar, tjep, färg och pennor, får du ingen ersättning för.

Kostnader som överstiger bidragsdelen får du betala själv direkt till salongen.

Behov av ny peruk?

Inför nytt kalenderår, om förskrivningen fortfarande är giltig och ditt behov kvarstår, vänder du dig till Hjälpmedelscentrum. Förskrivningen är giltig i fem (5) år. Rekvisitionen är giltig under ett (1) kalenderår.

Om förskrivningen har gått ut, vänder du dig till den person som förskrev peruken eller lösögonfransarna/lösögonbrynen. Vet du inte vem det var får du kontakta en förskrivare. Du kan alltid vända dig till din vårdcentral för hjälp.

Om förskrivningen fortfarande är giltig men bidraget är slut, får du själv betala kostnaden.

Om du inte är nöjd

Om du inte är nöjd med din peruk eller dina lösögonfransar/lösögonbryn, ska du i första hand vända dig till salongen. Konsumentköplagen gäller.

Om du anser att du inte fått rätt behandling, hjälpmedel eller inte kommer vidare i kontakten med förskrivaren, kan du vända dig till patientnämnden som finns i varje landsting och region, ibland även i kommunerna.

Till toppen av sidan