Övriga mottagningar

Ungdomsmottagningar i Gävleborg

Innehållet gäller Gävleborg

Ungdomsmottagningen är en plats för dig som är mellan 13 och 23 år och som vill prata eller få hjälp med sådant som handlar om att var ung.

Besöken till ungdomsmottagningen är gratis. Uteblivna besök får du betala för. All personal har tystnadsplikt, det betyder att ingen får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det. Ungdomsmottagningarna är HBTQ-certifierade.

När kan du komma till ungdomsmottagningen?

Ungdomsmottagningar finns i länets alla kommuner och är öppna för dig mellan 13 och 23 år. Vid psykisk ohälsa är det i första hand ungdomsmottagningen som hjälper dig som är yngre än 18 år. Äldre ungdomar eller unga vuxna hänvisas i vissa fall till hälsocentral.

Vad kan jag få hjälp med?

Här finns barnmorskor som kan svara på dina frågor om kroppen, ditt kön, könssjukdomar, sex och preventivmedel.

Handlar dina funderingar om hur du känner dig så finns det kuratorer som gärna lyssnar på vad du har att berätta. Det kan handla om att det är jobbigt i skolan, att känna sig utanför, vara mobbad eller kanske ha problem hemma eller med en partner.

Funderar du om könsidentitet eller sexuell läggning och behöver någon vuxen att prata med så är du välkommen till ungdomsmottagningen. 

Filmer

Ungdomsmottagningen i Gävleborg.

Om du mår dåligt

Alla har rätt att må bra men det hör till livet att vara ledsen och orolig ibland. Du som mår dåligt och har svårt att på egen hand förändra din situation för att komma vidare kan ta hjälp av ungdomsmottagningen. Där finns personal som lyssnar, stöttar och ger råd.

Att tänka på inför sex

Det finns en lag som säger att du som är över 15 år inte får ha sex med en person som är under 15 år. Lagen är till för att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, inte för att straffa ungdomar som vill ha sex med varandra.

Skydd mot könssjukdomar och graviditet

Det är ett stort ansvar att ha sex med en annan person då det är många saker att tänka på. Kondom är ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Välj preventivmedel

Vilket preventivmedel passar mig? Se film om de olika preventivmedlen som finns att välja på.

Film om olika preventivmedel. Film skapad av Västra Götalandsregionen.

Vilka arbetar här?

På ungdomsmottagningen arbetar barnmorska och kurator. Det finns tillgång till läkare och psykolog. På vissa mottagningar finns det även undersköterska och dietist.

Hur får jag kontakt?

Det finns flera vägar att komma i kontakt med ungdomsmottagningen.

Söker du kontakt med barnmorska (preventivmedelsrådgivning, provtagning) kan du:

Söker du kontakt med kurator eller psykolog kan du:

För gammal för ungdomsmottagningen?

Du är välkommen till ungdomsmottagningen hela det året som du fyller 23. Därefter måste du vända dig till en annan mottagning. Vilken mottagning som kan hjälpa dig beror på var i länet du bor samt vilken typ av hjälp du behöver. Känner du dig osäker kan du alltid ringa till ungdomsmottagningen och fråga.

Hälsocentralen kan bland annat ge stöd och råd till dig som mår psykiskt dåligt och behöver ha en bedömning alternativt en samtalskontakt.

Barnmorskemottagningen erbjuder preventivmedelsrådgivning. Behöver du förnya ett recept, byta spiral eller p-stav får du hjälp med det hos barnmorskemottagningen. Besöket är gratis.

Är du gravid och ska bli förälder så är det barnmorskemottagningen som ger stöd och råd under hela graviditeten.

När du fyller 23 år blir du kallad till cellprovtagning för första gången. Det är till barnmorskemottagning du går för att lämna ditt cellprov. Läs mer om gynekologisk cellprovtagning.

Vid Gävle sjukhus finns en könsmottagning. Dit kan du ringa för att få råd om var du ska vända dig om du har besvär från underlivet. Kontaktuppgifter till könsmottagningen i Gävle

Du kan testa dig för olika könssjukdomar på en hälsocentral eller på en barnmorskemottagning. Du kan också  beställa ett hemtest på sidan klamydia.se. Läs mer om klamydiatest via nätet

Webbplatser med information och stöd

Barnombudsmannen – Vid kränkningar och trakasserier i skolan. 
BRIS-mejlen – Här kan du mejla till en kurator på Bris.
Drugsmart – Om alkohol och droger.
Killar.se – Chattstöd på nätet för killar 10–18 år. 
Pegasus.se  – För dig som är 15–25 år, hbtq och som har funderingar om sex mot ersättning.
RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning.
RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.
Tjejjouren – Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd eller pepp.
UMO – Ungdomsmottagningen på nätet – En webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. 
Jourhavande kompis – Jourhavande kompis är chattjouren för alla upp till 25 år. 
Patientnämnden – Har du frågor, synpunkter eller klagomål på vården? Vänd dig till Patientnämnden för stöd.

Mer på 1177.se

Sexuell hälsa

Här hittar du information om preventivmedel och om hur du skyddar dig mot könssjukdomar. Du kan också läsa om sexlust och orgasmer.

Preventivmedel – skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt.

Akuta metoder – kopparspiral och akut-p-piller

Det finns två sätt att minska risken att bli gravid efter att du har haft ett oskyddat vaginalt samlag. Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller.

Graviditet

Här kan du läsa mer om vad som händer under graviditeten. Du kan bland annat läsa om hälsa, undersökningar, besvär och vad som händer i livmodern vecka för vecka.

Könssjukdomar - sexuellt överförda infektioner

Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen. Det betyder att du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem.

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Liv & hälsa

Här får du veta mer om hur kroppen fungerar och råd om hur du kan leva hälsosamt. Du kan läsa om psykisk hälsa, sexuell hälsa, tandhälsa och om mat och träning. Det finns också texter om stress, övergrepp, alkohol och könsidentitet.

Psykisk hälsa

Alla mår dåligt någon gång i livet. Här kan du läsa hur du kan hjälpa dig själv om du mår dåligt. Det finns också information om när och var du kan få hjälp, om det behövs.

Till toppen av sidan