ÖVRIGA MOTTAGNINGAR

Ungdomsmottagningar i Gävleborg

Innehållet gäller Gävleborg

Ungdomsmottagningen är en plats för dig som är mellan 13 och 23 år och som vill prata eller få hjälp med sådant som handlar om att var ung.

Besöken till ungdomsmottagningen är gratis. Uteblivna besök debiteras. All personal har tystnadsplikt, det betyder att ingen får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det. Ungdomsmottagningarna är HBTQ-certifierade.

När kan du komma till ungdomsmottagningen?

Ungdomsmottagningar finns i länets alla kommuner och är öppna för dig mellan 13 och 23 år. Vid psykisk ohälsa är det i första hand ungdomsmottagningen som hjälper dig som är yngre än 17 år. Äldre ungdomar/unga vuxna hänvisas i vissa fall till hälsocentral. 

Vad kan jag få hjälp med?

Här finns barnmorskor som kan svara på dina frågor om kroppen, ditt kön, könssjukdomar, sex och preventivmedel.

Om dina funderingar handlar om hur du känner dig så finns det kuratorer som gärna lyssnar på vad du har att berätta. Det kan handla om att det är jobbigt i skolan, att känna sig utanför, vara mobbad eller kanske ha problem hemma eller med en partner.

Om du har funderingar kring könsidentitet eller sexuell läggning och behöver någon vuxen att prata med så är du välkommen till ungdomsmottagningen. 

Filmer

Ungdomsmottagningen i Gävleborg.

Om du mår dåligt

Alla har rätt att må bra men det hör till livet att vara ledsen och orolig ibland. Du som mår dåligt och har svårt att på egen hand förändra din situation för att komma vidare kan ta hjälp av Ungdomsmottagningen. Där finns personal som lyssnar, stöttar och ger råd.

Att tänka på inför sex

Det finns en lag som säger att du som är över 15 år inte får ha sex med en person som är under femton år. Lagen är till för att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, inte för att straffa ungdomar som vill ha sex med varandra.

Skydd mot könssjukdomar och graviditet

Det är ett stort ansvar att ha sex med en annan person då det är många saker att tänka på. Kondom är ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Vilka arbetar här?

På ungdomsmottagningen arbetar barnmorska och kurator. med tillgång till läkare och psykolog. På vissa mottagningar finns även undersköterska och dietist.

Hur får jag kontakt?

Det finns flera vägar att komma i kontakt med ungdomsmottagningen.

Om du söker kontakt med barnmorska (preventivmedelsrådgivning, provtagning) kan du:

Om du söker kontakt med kurator eller psykolog kan du:

För gammal för ungdomsmottagningen?

Du är välkommen till ungdomsmottagningen hela det året som du fyller 23. Därefter måste du vända dig till en annan mottagning. Vilken mottagning som kan hjälpa dig beror på var i länet du bor samt vilken typ av hjälp du behöver. Om du känner dig osäker kan du alltid ringa till ungdomsmottagningen och fråga.

Hälsocentralen kan bland annat ge stöd och råd till dig som mår psykiskt dåligt och behöver ha en bedömning alternativt en samtalskontakt.

Barnmorskemottagningen erbjuder preventivmedelsrådgivning. Om du behöver förnya ett recept, byta spiral eller p-stav får du hjälp med det hos barnmorskemottagningen. Besöket är gratis.

Om du är gravid och ska bli förälder så är det barnmorskemottagningen som ger stöd och råd under hela graviditeten.

När du fyller 23 år blir du kallad till cellprovtagning för första gången. Det är till barnmorskemottagning du går för att lämna ditt cellprov. 
Gynekologisk cellprovtagning

Vid Gävle sjukhus finns en könsmottagning. Dit kan ringa för att få råd om var du ska vända dig om du har besvär från underlivet.
Könsmottagning Gävle 

Du kan testa dig för olika könssjukdomar på en hälsocentral eller på en barnmorskemottagning. Du kan också  beställa ett hemtest via sidan klamydia.se. 
Klamydiatest via nätet 

Webbplatser med information och stöd

Barnombudsmannen - Vid kränkningar och trakasserier i skolan. 
BRIS-mejlen - Här kan du mejla till en kurator på Bris.
Drugsmart - Om alkohol och droger.
Killfrågor.se - Chattstöd på nätet för killar 10-18 år. 
Pegasus.se  - För dig som är 15-25 år, hbtq och som har funderingar om sex mot ersättning.
RFSU - Riksförbundet för sexuell upplysning.
RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.
Tjejjouren - Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd eller pepp.
UMO - Ungdomsmottagningen på nätet, en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. 
Jourhavande kompis - Jourhavande kompis är chattjouren för alla upp till 25 år. 

Mer på 1177 Vårdguiden

Till toppen av sidan