MENS, BLÖDNINGAR OCH FLYTNINGAR

Bakteriell vaginos – illaluktande flytning från slidan

Det finns alltid bakterier i slidan. Bakteriell vaginos innebär att det har blivit obalans bland de bakterierna. Det vanligaste symtomet är flytningar som luktar illa. Bakteriell vaginos är vanligt och behandlas med antibiotika eller antiseptika.

Symtom

Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är illaluktande flytningar. Det luktar ofta starkare precis efter mens och efter vaginala samlag utan kondom. Det gör att du kan uppleva att symtomen kommer och går.

Flytningen vid bakteriell vaginos kan vara tunn och grågulaktig. Däremot brukar du inte få ökade flytningar.

Ibland kan det även svida och klia runt slidmynningen. Det kan bero på att du också har fått svamp i underlivet samtidigt som du har bakteriell vaginos.

Många som har bakteriell vaginos får inga symtom alls.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en gynekologisk mottagning eller vårdcentral om du har flytningar som har ändrat utseende eller luktar illa.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet.

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.

Du kan ha rätt att få hjälp av en tolk om du inte talar svenska.
Du kan ha rätt att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Ring telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning om du vill ha hjälp att bedöma dina symtom eller veta var du ska söka vård.

Vad beror bakteriell vaginos på?

Det finns alltid bakterier i slidan. Bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans bland de bakterierna. Däremot är det inte är känt vilken bakterie som orsakar bakteriell vaginos.

Eftersom det inte är känt hur man får bakteriell vaginos är det svårt att skydda sig mot det.

Risken för att få bakteriell vaginos ökar om du byter sexpartner ofta. Använd därför kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny partner. 

Vad kan jag göra själv?

Det finns inga receptfria läkemedel som har någon effekt mot obalansen bland bakterierna i slidan. Däremot finns det receptfria naturläkemedel och produkter med mjölksyrebakterier som kan hjälpa mot den dåliga lukten. De här produkterna har ingen bevisad effekt, men en del tycker att de hjälper. Läkemedlen kan du köpa på apotek.

Undersökningar

Läkaren eller barnmorskan gör en gynekologisk undersökning. Då undersöks flytningens utseende, lukt och surhetsgrad. Ibland tittar hen på flytningen i ett mikroskop. Du får svar direkt efter undersökningen.

Det kan finnas andra orsaker till illaluktande flytningar. Därför är det viktigt att du blir undersökt.

Behandling

Bakteriell vaginos behandlas med antibiotika eller antiseptika. Det finns två olika sätt som du kan ta läkemedlen:

  • Du kan använda slidkräm eller vagitorier, det vill säga läkemedel som du för in i slidan.
  • Du kan använda tabletter som du sväljer.

Behandlingen tar tre till sju dagar beroende på vilket läkemedel du använder.

Det är vanligt att symtomen kommer tillbaka igen efter någon månad. Då kan du behandla igen.

Vad händer i kroppen?

Det finns alltid mer eller mindre flytningar i slidan. Det är vanligtvis inget tecken på någon sjukdom. Flytningarna fungerar som en del av försvaret mot infektioner i slidan.

Förutom flytningar finns det också alltid bakterier i slidan. Den vanligaste sortens bakterier kallas för mjölksyrebakterier. Mjölksyrebakterierna skyddar slidan genom att bidra till att göra surhetsgraden i slidan surare. Det gör att en del andra bakterier inte trivs och växer där.

Bakteriell vaginos gör att mjölksyrebakterierna har blivit färre eller mindre effektiva. Då kan andra bakterier bli fler. Ingen vet vad det här beror på.

Följdsjukdomar

Bakteriell vaginos kan göra att du får andra infektioner som sedan kan sprida sig till livmodern och äggstockarna. Det beror på att obalansen bland bakterierna försämrar slidans skydd mot infektioner. Om du till exempel får klamydia samtidigt som du har bakteriell vaginos, kan det öka risken för att du ska få en inflammation i äggledarna. Den risken är särskilt stor om du har fått en hormonspiral eller kopparspiral insatt, eller om du har gjort en kirurgisk abort.

Berätta för din läkare att du har bakteriell vaginos om du till exempel ska genomgå en skrapning eller att du ska få en spiral insatt. Då finns det en ökad risk att få en infektion i livmodern. Infektionen kan sedan sprida sig till äggledarna. Därför är det bra om läkaren vet att du har bakteriell vaginos.

Ibland kan behandlingen med antibiotika göra att du får svamp i underlivet.

Bakteriell vaginos och graviditet

Berätta för din barnmorska eller läkare om du som är gravid tror att du har bakteriell vaginos. Det är ovanligt, men bakteriell vaginos kan göra att barnet föds för tidigt eller orsaka missfall. Däremot kan bakteriell vaginos inte överföras till barnet, varken under graviditeten eller i samband med förlossningen.

Till toppen av sidan