Övriga mottagningar

Barnmorskemottagningar i Region Gävleborg

Innehållet gäller Gävleborg

Till barnmorskemottagningen kan du komma för rådgivning om preventivmedel, för att göra ett gynekologiskt cellprov eller testa dig för könssjukdomar. Du som är gravid erbjuds ett medicinskt, psykologiskt och socialt stöd under graviditeten samt förberedelse inför föräldraskapet.

Barnmorskemottagningen erbjuder kostnadsfri graviditetsövervakning, preventivmedelsrådgivning, cellprovstagning och provtagning för könssjuksjukdomar. Uteblir du från ett bokat besök debiteras du för det.

Preventivmedel

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

Läs mer om preventivmedel 

Har du svårt att välja preventivmedelsmetod eller vill veta mer finns ett test om vilket preventivmedel som skulle passa dig.

Gör testet nu!

En reproduktiv livsplan består av dina önskningar om att ha eller inte ha barn, och en plan för hur du ska nå ditt mål. Planen kan förändras under livet. Det viktiga är att du vet vad som är viktigt för dig. På webbplatsen reproduktivlivsplan.se finns information oavsett om du vill ha barn eller inte.

Graviditet

När du blir gravid erbjuder barnmorskemottagningen undersökningar för dig och ditt barn. Barnmorskan går också igenom båda föräldrarnas hälsa och levnadsvanor, om det finns ärftliga sjukdomar i familjen eller om du som blivande mamma äter några läkemedel som kan påverka fostrets utveckling.

Läs mer om vad barnmorskemottagningen erbjuder under din graviditet 

Cellprovtagning

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.

Läs mer om gynekologisk cellprovtagning 
 

Könssjukdomar

Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem.

Läs mer om könssjukdomar 

Till toppen av sidan