Barnmorskemottagningar i Region Gävleborg
Innehållet gäller GävleborgDet är gratis att få stöd av barnmorskemottagningen. Här kan du få stöd under din graviditet, få råd om preventivmedel och ta cellprov eller testa dig för könssjukdomar.
Se till att komma på ditt bokade besök, om du inte kommer får du betala för det.
På barnmorskemottagningen kan du:
- få råd om preventivmedel
- få stöd under graviditet
- ta cellprov
- testa dig för könssjukdomar.
På din hälsocentral kan du få hjälp om du har:
- besvär med klimakteriet
- besvär med underlivet
- besvär med inkontinens
- önskemål att förskjuta mensen.
Preventivmedel
Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.
Har du svårt att välja preventivmedelsmetod eller vill veta mer finns ett test om vilket preventivmedel som skulle passa dig.
Se film om olika preventivmedel – You Tube
Se film om långcykelanvändning – Vimeo
En reproduktiv livsplan består av dina önskningar om att ha eller inte ha barn, och en plan för hur du ska nå ditt mål. Planen kan förändras under livet. Det viktiga är att du vet vad som är viktigt för dig. På webbplatsen reproduktivlivsplan.se finns information oavsett om du vill ha barn eller inte.
Du rekommenderas att börja med folsyratillskott minst en månad innan du planerar bli gravid eller slutar med preventivmedel. Folsyra behövs för att fostrets nervsystem ska utvecklas normalt. Brist på folsyra är vanligt bland fertila kvinnor och ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret.
Fortsätt tills de 12 första veckorna av graviditeten passerat. Om du tar 400 mikrogram folsyra dagligen, utöver en allsidig kost, ger det dig den mängd folat/folsyra fostret behöver. Folsyra kan du köpa receptfritt på apotek.
Graviditet
När du blir gravid erbjuder barnmorskemottagningen undersökningar för dig och ditt barn. Barnmorskan går också igenom båda föräldrarnas hälsa och levnadsvanor, om det finns ärftliga sjukdomar i familjen eller om du som blivande mamma äter några läkemedel som kan påverka fostrets utveckling.
Läs mer om vad barnmorskemottagningen erbjuder under din graviditet
Cellprovtagning
Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.
Könssjukdomar
Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem.