Kostnader och ersättningar inom tandvård

Tandvård när du är över 23 år - statligt tandvårdsstöd

Till det år du fyller 24 år är tandvård utan kostnad. Det år du fyller 24 år börjar du betala för din tandvård i nästan alla regioner, men då får du ett statligt tandvårdsstöd.

Gävleborg

Tandvård för dig upp till 24 år inom Region Gävleborg

Tandvård är avgiftsfri till och med det år du fyller 24 år. För att kunna ta del av den avgiftsfria tandvården måste du vara folkbokförd i Gävleborgs län.

Din tandläkare kallar dig när det är dags för undersökning och all tandvård som görs utifrån ett vårdbehov är avgiftsfri. För den tandvård som utförs när det inte finns ett klart vårdbehov, till exempel estetiska behandlingar, blekningar, tandsmycke och tandskydd betalar du som patient själv.

Du kan byta tandvårdsklinik när du vill. Du kan välja en klinik inom Folktandvården eller en privat klinik. Den privata vårdgivaren ska erbjuda barn- och ungdomstandvård. Din nya klinik meddelar Beställarenheten för tandvård.  

Från och med 1 januari det år du fyller 25 år får du själv ansvara och betala för din tandvård enligt Försäkringskassans regelverk för det statliga tandvårdsstödet, läs mer i texten nedan eller se  Försäkringskassans hemsida .

Du kan oftast fortsätta att få kallelser till undersökningar på den mottagning du gått tidigare. Annars kan du själv beställa tid hos en tandläkare eller tandhygienist.

Att välja tandläkare och tandhygienist

Du kan välja vilken tandläkare eller tandhygienist du vill, på vilken ort du vill. Du kan välja att få din tandvård hos Folktandvården eller hos en privat mottagning.

För att du ska kunna få tandvårdsstöd måste tandvårdsmottagningen vara ansluten till Försäkringskassan. Det är de flesta. För att få veta om din mottagning är ansluten kan du fråga när du bokar tid.

Sök din tandläkare genom att besöka besöka webbplatsen hos Folktandvården eller Privattandläkarna.

Till toppen av sidan