SÅ LOGGAR DU IN I E-TJÄNSTERNA

Så loggar du in på 1177.se

Det finns två sätt att logga in på 1177.se, med e-legitimation eller med lösenord och sms. För att kunna logga in måste du vara folkbokförd i Sverige. Du behöver också ha en svensk e-legitimation eller ett svenskt mobilnummer.

Att logga in med e-legitimation

En e-legitimation är en elektronisk legitimation. Med hjälp av en e-legitimation kan du logga in och legitimera dig i olika appar och på olika webbplatser, till exempel på 1177.se.

BankID är en typ av e-legitimation.

Hur skaffar jag en e-legitimation? 

Du kan installera en e-legitimation på en mobil, surfplatta eller dator. E-legitimation för mobiler och surfplattor kallas för Mobilt BankID.

Du får e-legitimationen från en bank. Bankerna har olika krav på din ålder men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av din vårdnadshavare. Läs mer på din banks webbplats vad som gäller för dig. 

Du kan använda ett Mobilt BankID på den mobil eller surfplatta som det är installerat på. Du kan också använda det när du loggar in via en dator.

Logga in med en utländsk e-legitimation

Det går i dagsläget inte att logga in med utländsk e-legitimation i e-tjänsterna. Detberor på att 1177 Vårdguiden väntar på att någon eller några utländska e-legitimationer ska bli godkända. Samt att en teknisk lösning från Skatteverket ska tas fram för att koppla samman e-legitimationen med ett svenskt personnummer.

Att logga in med lösenord och sms

Du kan logga in med lösenord och sms om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation. Men då är inte alla tjänster tillgängliga, du kan till exempel inte se dina läkemedel eller läsa din journal via nätet.

Du behöver beställa ett lösenord

För att kunna logga in med lösenord och sms behöver du först beställa ett lösenord. Lösenordet skickas med vanlig post till den adress där du är folkbokförd. Det tar ett par dagar.

När du beställer ett lösenord får du ange det telefonnummer som du vill att sms:en ska skickas till. Lösenordet och telefonnumret är därefter sammankopplade. Det betyder att du behöver beställa ett nytt lösenord om du byter telefonnummer.

Så här loggar du in

När du fått ditt lösenord loggar du in genom att ange personnummer och lösenord, därefter klickar du på Nästa. Nu ska du få ett sms med en engångskod. Här kan du läsa mer om vad du kan göra om du inte får något sms.

Logga in med skyddade personuppgifter

Du kan logga in med e-legitimation men inte med lösenord och sms, om du har skyddade personuppgifter. När du har loggat in kan du se de tjänster och mottagningar som är tillgängliga i det landsting eller i den region där du är folkbokförd.

Du kan även använda läkemedelstjänsterna. Du kan också göra ditt barns vårdärenden om du har skyddad identitet. Det går inte att göra vårdärenden åt ett barn med skyddad identitet.

Om du vill kontakta en mottagning i en annan region eller landsting än där du är folkbokförd behöver du först kontakta dem, genom att till exempel ringa. Sedan ska du be mottagningen att godkänna dig för kommunikation. Därefter kan du få tillgång till de tjänster som mottagningen erbjuder.

Kan barn logga in på 1177.se?

Vårdnadshavare kan logga in och göra barnets vårdärenden med sin egen inloggning tills barnet har fyllt 13 år. Här kan du läsa mer om hur du gör ditt barns vårdärenden via nätet. När ett barn har fyllt 13 år behöver hen ha en egen inloggning. Då kan vårdnadshavaren inte längre hantera eller ta del av ärenden, om inte du som barn ber om hjälp.

Barn över 13 år ska logga in själva

Du som är barn och över 13 år kan logga in med e-legitimation eller med lösenord och sms. Det finns tekniska krav för e-tjänsterna som bland annat handlar om vilka typer av e-legitimationer som fungerar att logga in med. E-tjänsterna stöder till exempel inte inloggning med Mobilt SäkerhetsID, en e-legitimation som riktar sig till unga. Här kan du läsa mer om de tekniska krav som gäller för att logga in på 1177.se.

Reservnummer och samordningsnummer

Du som har reservnummer eller samordningsnummer kan inte logga in på 1177.se.

Stäng webbläsaren när du loggat ut

Din webbläsare kan tillfälligt lagra information om din e-legitimation. Det är därför viktigt att du stänger ner alla öppna fönster i webbläsaren när du har loggat ut om någon annan har tillgång till datorn.

Gävleborg
Till toppen av sidan