Sammandragningar under graviditeten

Skriv ut (ca 2 sidor)

Under graviditeten övar livmodermuskeln inför förlossningen. När muskeln drar ihop sig kallas det för sammandragningar. Det är vanligt att få sammandragningar, ofta känns de från och med mitten av graviditeten. Sammandragningar brukar inte göra ont, men att vila och slappna av kan ändå vara skönt. Om sammandragningarna förändras och gör mer ont kan det istället vara förvärkar inför förlossningen.

Skriv ut

Symtom

Symtom

Vid sammandragningar blir magen hård och putar ut, oftast utan att det trycker neråt underlivet. Sammandragningen startar från olika håll i livmodern och sprider sig oregelbundet över den. Hur mycket sammandragningar du har och hur de uppfattas är olika från person till person.

Sammandragningar brukar komma oregelbundet någon eller några gånger i timmen. De försvinner ofta när du vilar eller slappnar av, men en del känner av sammandragningar även på natten.

Fäll ihop

Söka vård

Söka vård

Sammandragningar kan ibland göra lite ont. Det kan vara svårt att skilja på sammandragningar och tidigt värkarbete. Tala med en barnmorska om du känner dig orolig eller osäker. I de flesta fall kan barnmorskan avgöra vilken typ av sammandragningar du har.

Om det kommer blod eller så mycket slem från slidan att du misstänker att slemproppen gått ska du alltid söka vård. Under första halvan av graviditeten hör du av dig till en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning. Under sista halvan av graviditeten kontaktar du en förlossningsavdelning.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Fäll ihop

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

Sammandragningar kan ses som en del av graviditeten, du behöver inte göra något speciellt när du känner av dem. Men om du har mycket sammandragningar kan det kännas bra att

• ta ett varmt bad eller en dusch
• vila
• slappna av
• få massage
• ändra kroppsställning.

Fäll ihop

Vad är sammandragningar?

Vad är sammandragningar?

Under hela graviditeten drar livmodern ihop sig då och då. På så sätt tränas muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningarna kan också vara viktiga för att förbättra blodgenomströmningen i moderkakan.

De flesta känner inte av sammandragningarna förrän under de sista graviditetsveckorna. Livmoderns muskel har då blivit starkare och större. En del kan känna av dem tidigare än så, vissa från graviditetsvecka 16. Du som redan fött barn känner vanligen sammandragningar tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

Varför en del har mer sammandragningar än andra är det ingen som vet. Långvarig stress kan göra att du får mer sammandragningar. Men du kan också ha mycket sammandragningar utan att vara stressad.

Fäll ihop

Förvärkar, värkar och förlossningsvärkar

Förvärkar, värkar och förlossningsvärkar

När kroppen är redo för förlossning övergår sammandragningarna till förvärkar. De blir mer regelbundna och smärtsamma. Det kan ta några timmar upp till ett dygn. Tiden strax innan förlossningen startar kallas latensfasen. För några kvinnor kan förlossningsvärkarna börja direkt.

En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och blir starkare och kraftigare allt eftersom tiden går. Förvärkarna varar oftast längre än sammandragningarna. En förvärk kan upplevas som ett tryck neråt och gör ofta ont. Många känner också att smärtan sprider sig ut i korsryggen, ungefär som vid kraftig mensvärk, men som all förlossningssmärta är det olika hur du upplever detta. Det kan vara svårt att skilja på förvärkar och förlossningsvärkar, men om tiden mellan värkarna är 10 minuter eller mer är det sannolikt förvärkar. Ett annat sätt att skilja på förlossningsvärkar och förvärkar är att lyssna på andningen. Vid en förlossningsvärk andas du ofta lite flåsigt.

Fäll ihop

Undersökningar och behandling

Undersökningar och behandling

Ibland kan det vara svårt för barnmorskan att veta om du har sammandragningar eller värkar. Då kan hen eller en läkare känna på livmoderhalsen eller undersöka den med ultraljud. Om livmoderhalsen har börjat öppna sig innan graviditeten är fullgången kan det ibland behövas medicin för att dämpa eller ta bort värkarna.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-11-04
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Roland Boij, gynekolog och förlossningsläkare, Jönköping