Tunntarmscancer

Allmänt

Det finns flera olika typer av tumörer som man kan få i tunntarmen. De två vanligaste sorterna kallas carcinoider och adenocarcinom. Det är ovanligt att få cancer i tunntarmen. Ungefär 400 personer varje år får carcinoider eller adenocarcinom i tunntarmen.

Carcinoider är en speciell tumörtyp som tillverkar hormoner. De kan bildas i hela mag-tarmkanalen eller i lungorna, men är vanligast i tunntarmen. Hormonproducerande celler finns naturligt i hela tarmsystemet. Om man har fått en carcinoid i tunntarmen så har en av dessa celler fått så stora störningar att den bildat en tumör.

Adenocarcinom är cancer som utgår från körtelceller i tunntarmen. Adenocarcinom är ett samlingsnamn för allt cancer som man kan få i körtelvävnad.

Möjligheten att bli frisk från cancer i tunntarmen är oftast god. Om man inte kan bli helt återställd så kan många leva länge och med bra livskvalitet, trots sjukdomen.

Symtom

Om man har carcinoider kan man till exempel känna av att ansiktet rodnar när man äter starkt kryddad mat, dricker alkohol eller stressar. Andra symtom kan vara astmaliknande besvär, magknip, diarréer eller tarmvred. Symtomen beror framför allt på att tumören orsakar en överproduktion av vissa hormoner.

Symtom vid adenocarcinom kan vara ont i magen, att tarmen slutar fungera som den brukar eller att man blöder från tarmen.

Vid en utredning brukar man få göra olika undersökningar som ultraljud, röntgen med datortomografi eller gastroskopi. Man får också lämna blod- och urinprov.

Om du har fått diagnosen tunntarmscancer och känner dig osäker på om du får den vård och behandling som är bäst för dig, kan du få en ny medicinsk bedömning, en så kallad second opinion. Då träffar du en annan läkare, oftast vid en annan specialistvårdsmottagning. Fråga din läkare om du vill veta mer om hur du kan få en ny medicinsk bedömning.

Behandling

Den vanligaste behandlingen är operation vid båda tumörtyperna.

Carcinoider är sällan aggressiva utan växer långsamt och efter operationen är sjukdomen ofta möjlig att hålla i schack med hjälp av olika behandlingsmetoder. Man kan till exempel få läkemedlet interferon som stärker immunförsvaret och bromsar tumörcellernas tillväxt. De flesta får också behandling med somatostatin som är ett naturligt hormon i kroppen. Somatostatin minskar symtomen på sjukdomen genom att hålla tillbaka utsöndringen av de hormoner som tumören producerar.

Har man adenocarcionom får man ofta cytostatika efter operationen för att minska risken för återfall. I vissa fall får man också strålbehandling.

När ska man söka vård?

Om man har de symtom som beskrivs ovan ska man söka vård på en vårdcentral. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Senast uppdaterad:
2014-12-19
Redaktör:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Roger Henriksson, läkare, professor, specialist i cancersjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm