Fallskador hos äldre

Skriv ut (ca 1 sida)

Med åldern ökar risken för att du ska ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare med åren, samtidigt som många också får sämre syn och balans. Vanligast är skador i höftleden eller handleden.

Skriv ut

Balansen kan också försämras av olika mediciner, framför allt av läkemedel mot oro, sömnsvårigheter, depression och vanföreställningar. En del blodtryckssänkande läkemedel kan också försämra balansen. Om du upplever att du blir yr av dina läkemedel bör du diskutera detta med en läkare.

De flesta som faller gör det hemma i bostaden. Det är vanligare att kvinnor skadar sig, eftersom benskörhet är vanligare hos kvinnor än hos män.

Förebygg fallskada

Förebygg fallskada

Du kan förbättra säkerheten inomhus om du tar bort sådant som du lätt kan snubbla på, till exempel lösa sladdar och små mattor. Det är även bra om du lägger halkskydd under mattor, förstärker belysningen, installerar handtag i badrummet och har halkmatta i badkaret och duschen. Risken att falla kan minska om du går med stadiga skor hemma, har telefonen nära till hands och ser till att du slipper gå upp på stolar och stegar för att nå saker.

Rökning ökar risken för benskörhet. Därför har den som röker större risk att råka ut för benbrott vid ett fall. Om du äter bra mat, tränar benstyrkan och balansen, försöker motionera lite varje dag och vistas utomhus i solljus förebygger du risken för benskörhet och benbrott. Det finns hjälpmedel som ger stöd vid promenader. Är det halt ute kan du sätta broddar på skorna.

Fäll ihop

Symtom

Symtom

Symtomen är olika beroende på hur man har ramlat och hur högt fallet var. Om du till exempel har brutit höftleden gör det ont, benet brukar vara vridet utåt och du kan inte stödja på det.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

En del skador i skelettet läker av sig själva, men ibland behövs förband eller annan behandling, till exempel gips eller operation.

Fäll ihop

När ska du söka vård?

När ska du söka vård?

Du kan ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller kontakta en vårdcentral om du har ramlat och skadat dig.

Du ska ringa 112 om du

  • har mycket ont eller inte kan stödja på benet.
  • har skadat huvudet eller nacken.
Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Senast uppdaterad:
2015-04-09
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad