ÄTA FÖR ATT MÅ BRA

Så äter du hälsosamt

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärtsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Flera personer som tar mat vid ett matbord.

Den här texten beskriver hur hälsosamma matvanor kan se ut och vilka typer av livsmedel som kan hjälpa dig att må bra och minska risken för olika sjukdomar. Råden passar för de allra flesta vuxna, men du som har en sjukdom kan behöva särskilda råd. Du som äter vegetarisk mat eller veganmat kan också ta del av särskilda råd.

Tio råd för att äta hälsosamt och näringsriktigt

Här följer tio råd om hur du kan göra för att äta hälsosamt och näringsriktigt. Börja med att göra en eller två förändringar under några av veckans dagar. Det viktiga är att du hittar ett sätt som fungerar för dig.

 1. Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj gärna rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.
 2. Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra sorter.
 3. Välj fullkorn när du äter pasta, bröd, gryn och ris.
 4. Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja och smörgåsfetter märkta med Nyckelhålet.
 5. Välj magra, osötade mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin.
 6. Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark.
 7. Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat. Använd salt med jod.
 8. Minska mängden godis, kakor, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker.
 9. Ät lagom mycket. Det vill säga, ät så många kalorier som du gör av med. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem.
 10. Välj nyckelhålsmärkta livsmedel. Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol som hjälper dig att hitta mat med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.

Ät mycket frukt och grönt

Försök att äta mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen. Det motsvarar två frukter samt två nävar med grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.

Frukt och grönt innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Att äta mycket grönsaker minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Fibrerna mättar och håller igång magen.

Fisk innehåller nyttiga fetter

Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan och variera mellan olika sorter. I fisk finns till exempel nyttiga omega-3-fetter och viktiga vitaminer och mineraler.

Feta fiskar som lax och makrill är särskilt rika på omega-3-fetter som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och är viktiga för hjärnans utveckling och funktion.

Vissa fiskar innehåller miljögifter och ska därför inte ätas för ofta.

Välj livsmedel med fullkorn

Välj fullkorn när du äter pasta, bröd, gryn och ris. Fullkornsprodukter är mer näringsrika än motsvarande livsmedel utan fullkorn.  De innehåller bland annat fibrer, järn, folat, antioxidanter och andra skyddande ämnen.

Fullkorn kan minska risken för typ-2-diabetes, hjärt och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer. Det kan också hjälpa om du behöver hålla vikten, eftersom fibrerna mättar.

Om du inte gillar fullkorn så mycket, ta ett steg i taget. Alla byten är bra, även lite fullkorn är bra för hälsan.

Ät inte ris varje dag

Ris och risprodukter innehåller arsenik i liten mängd. Arsenik är ett ämne som på lång sikt kan ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan. Du kan äta ris och risprodukter några gånger i veckan utan att det innebär någon risk. Men vuxna bör inte äta ris och risprodukter som risgröt, risnudlar och rismellanmål varje dag. Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka.

Fullkornsris innehåller ofta högre halter arsenik än vitt ris.

Byt onyttigt fett till nyttiga varianter

Din kropp behöver fett men det bör vara av en nyttig sort. Nyttiga fetter finns i oljor, till exempel rapsolja, och i nyckelhålsmärkta fetter. Dessa fetter är det bra att äta mer av.  

Det mindre nyttiga fettet finns till exempel i smör, palmolja och kokosolja.

Forskning visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar när en del av det onyttiga fettet byts mot nyttigare fett.

Välj nyckelhålsmärkta mejeriprodukter

Välj gärna magra och osötade mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin. Titta efter märkningen med Nyckelhålet. Mejeriprodukter som till exempel mjölk, filmjölk och ost innehåller mycket kalcium, som är bra för skelettet och tänderna. De innehåller också många andra vitaminer, mineraler och protein. Magra mejeriprodukter bidrar också till att minska risken för flera sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ-2-diabetes.

Minska mängden rött kött och chark

För dig som äter kött är det bra att tänka på att äta mindre av rött kött och chark. Endast en mindre del av köttet bör vara chark. Med rött kött menas kött från nöt, lamm, gris, ren och vilt. Charkprodukter är till exempel bacon, leverpastej och korv.

Om du drar ner på charkprodukter kan du minska risken för tjock- och ändtarmscancer och även risken för hjärt- och kärlsjukdom. Charkprodukter innehåller dessutom ofta mycket salt och onyttigt fett.

Om du äter kött flera dagar i veckan, byt gärna ut några av veckans köttmåltider mot mer vegetariskt och ägg, och ibland fisk eller fågel i stället. I kött finns viktig näring, men även bönor, kikärter, linser, fisk, ägg och fågel innehåller mycket järn och protein.  

Salta inte för mycket

Välj mat med mindre salt så ofta du kan. Och använd gärna mindre salt när du lagar egen mat, men använd då helst salt med jod. Jod behövs för kroppens ämnesomsättning, men det behövs inte i stora mängder. Jod finns dessutom naturligt i mjölk, fisk och skaldjur.

Natrium som finns i salt är något som finns naturligt i många livsmedel, därför går det bra att minska på saltet.

Om du får i dig mycket natrium kan det höja blodtrycket och även öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och njurskador.

Salt finns främst i färdig eller halvfärdig mat vi köper, till exempel bröd, ost, kött- och charkprodukter och restaurangmat.

Begränsa mängden socker

Försök att begränsa mängden godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker. Ett sätt att minska på mängden godsaker är att spara dem till någon gång i veckan, till exempel till helgen. Produkter med mycket tillsatt socker innehåller många kalorier, men nästan ingen näring alls.

Socker gör det lätt att bli överviktig och det ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom, typ-2-diabetes och cancer.

Ät lagom mycket

Kroppen behöver energi i form av mat för att fungera. Försök att hålla energibalansen genom att äta det du behöver, men inte mer och inte mindre. Både för lite och för mycket mat och näring kan leda till problem med hälsan.

Tips för att hålla energibalansen:

 • Försök att äta när du är hungrig, men inte varje gång du blir sugen.
 • Det är lättare att undvika småätande om du äter frukost, lunch och middag regelbundet och ett bra mellanmål.
 • Anpassa mängden mat efter din egen livsstil. Ta hjälp av Tallriksmodellen. Ditt behov av energi beror bland annat på kroppsstorlek och hur mycket du rör på dig. Rör du dig mycket kan du till exempel äta mer av potatis eller pasta, medan du som rör dig mindre i stället kan äta mer av grönsakerna.

Fiberrik mat mättar mer

Fiberrik mat, som frukt, grönsaker, rotfrukter, fullkornsprodukter, flingor och gryn skyddar mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. Dessutom ger fiberrika livsmedel en större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel. Den större mättnadskänslan minskar småätandet. Det kan göra det lättare att hålla en lagom kroppsvikt.

Det tar längre tid för fiberrik mat att passera mag-tarmkanalen och blodsockret stiger därför långsammare. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga.

Tallriksmodellen hjälper dig att hålla koll

Tallriksmodellen är ett sätt att visa hur mycket du ska äta av olika saker för att få en bra balans i måltiden. Det finns två modeller av tallriksmodellen. En för dig som rör dig lite och en för dig som rör dig regelbundet.

Du som är vegetarian kan använda dig av den vegetariska tallriksmodellen.

Läs mer på 1177.se

Till toppen av sidan