Problem med att se bokade tider.Det här meddelandet avser Dalarna

Det är tyvärr problem i e-tjänsten och det går inte att se sina bokade tider. Felsökning pågår.

Skelett, leder och muskler

Rygg och nacke

Har du ont i ryggen eller nackspärr? Här kan du läsa mer om olika besvär från ryggen och nacken.

Innehåll - Rygg och nacke

Visa innehåll som:
 • Spinal stenos

  Spinal stenos betyder att det är trångt inuti ryggraden. Sjukdomen beror ofta på att diskarna mellan kotorna har sjunkit ihop så att nerverna som finns i ryggraden har kommit i kläm.

 • Skolios

  Att ha skolios innebär att ha en krokig ryggrad.

 • Ryggbesvär hos barn

  Det är ovanligt att barn har ont i ryggen. Men hos barn i puberteten är det vanligare. Det är för att barnet då ofta växer mycket på längden. Ryggbesvär hos barn är oftast lindriga och går över av sig själv. Ibland kan barnet behöva fysioterapi. Vid svårare besvär kan barnet behöva behandling med korsett eller operation, men det är ovanligt.

 • Pisksnärtsskada – whiplashskada

  Du kan få en pisksnärtsskada om ditt huvud snabbt har kastats framåt och bakåt, till exempel i en olycka.

 • Ont i ryggen

  Att ha ont i ryggen är mycket vanligt. Värken finns oftast i nedre delen av ryggen, som brukar kallas ländryggen. En del får också ont i bröstryggen. För det mesta går värken över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling.

 • Ont i nacke och axlar

  Det är vanligt att ha ont i axlarna och nacken. Oftast går värken över av sig själv och är inte ett tecken på någon sjukdom. Du kan till exempel ha blivit stel i musklerna efter att ha suttit länge eller arbetat i en jobbig ställning. Ibland kan värken också bero på stress eller problem med ett muskelfäste.

 • Nackspärr

  Nackspärr innebär att du plötsligt får kramp i nackmusklerna. Det gör ont och du blir stel i nacken. Besvären brukar gå över av sig själv.

 • Kotkompression

  Kotkompression innebär att skelettet i en ryggkota pressas ihop. Det gör oftast mycket ont men smärtan avtar vanligtvis med tiden. Risken för kotkompression ökar om du har benskörhet.

 • Diskbråck

  Diskbråck är en vanlig orsak till ryggbesvär. Mellan ryggradens kotor finns det små mjuka broskkuddar som kallas diskar. Diskbråck innebär att disken buktar ut mellan två kotor. Det kan göra ont och hindra dig från att röra dig.

Mer på 1177.se

Fysioterapi vid besvär i nacke, axlar och rygg

Du som har ont i ryggen, axlarna och nacken kan få behandling med fysioterapi. Då kan du få hjälp med dina besvär, ofta med hjälp av rörelse och träning i olika former. Du kan också få hjälp med att förändra dina levnadsvanor.

Långvarig smärta

När du har ont länge kan smärtan hindra dig från att röra på dig och leva som du vill. Då behöver du få behandling. Det finns också mycket du kan göra själv för att må så bra som möjligt.

Så blir du delaktig i din vård

Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Till toppen av sidan