Ögon, öron, näsa och hals

Välj mottagning för ögonsjukvård i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Du som bor i Skåne kan själv välja var du eller ditt barn vill bli undersökt och behandlad för de flesta ögonsjukdomar. Du väljer mellan godkända mottagningar med ögonspecialister som har skrivit avtal med Region Skåne.

Du kan välja en mottagning var som helst i Skåne. Några få ögonsjukdomar behandlas bara av specialister på sjukhusen.

Är ditt barn 8 år eller yngre och har en ögonsjukdom eller tillstånd som kräver en ögonspecialist eller tillgång till ortoptist? Det gäller till exempel skelning eller synnedsättning. Då ska barnet få behandling på en mottagning som har ett särskilt tilläggsuppdrag.

Mottagningar för ögonsjukvård

Så väljer du

Kontakta först vårdcentralen eller barnavårdscentralen om du eller ditt barn får besvär med ögonen. Där kan de hjälpa till med många besvär utan att du eller barnet behöver träffa en ögonspecialist.

Om besvären kan bero på en komplicerad ögonsjukdom kommer läkaren att rekommendera dig eller ditt barn att träffa en ögonspecialist. Tillsammans med läkaren bestämmer du vart remissen ska skickas. Du kan också själv söka vård direkt hos en ögonspecialist utan remiss.

Har du fått en bedömning om grå starr, har du även möjlighet att välja specialistmottagning för operation av grå starr.

Väntetiden varierar mellan olika mottagningar

Väntetiden till behandling varierar mellan olika mottagningar.

Vill du jämföra väntetiden innan du väljer en mottagning? Då kan du se väntetider på webbplatsen för Sveriges kommuner och regioner (SKR). Webbplatsens statistik baseras på rapporter från vården till nationella väntetidsdatabasen.

Uppskattad väntetid i vården (skr.se)

Mottagningar för ögonsjukvård

Här hittar du de mottagningar du kan välja mellan som behandlar ögonsjukdomar. 

Vissa mottagningar har också ett särskilt tilläggsuppdrag för att behandla barn som har en ögonsjukdom som kräver särskild kompetens av ögonspecialist. Det gäller för barn som är 8 år eller yngre.

Eslöv

Helsingborg

Kristianstad

Landskrona

Lund

Malmö

Trelleborg

Ystad

Ängelholm

Om ögonsjukdomar

Besvär med ögonen kan bero på olika saker. Besvären är oftast ofarliga och går då över av sig själv utan behandling. Men det kan även vara allvarliga orsaker och som kan leda till bestående synskador. Vissa ögonsjukdomar kan ge värk eller synförändringar och då kan man behöva akut vård.

Till toppen av sidan