ÖGON, ÖRON, NÄSA OCH HALS

Välj mottagning för ögonsjukvård i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Du som bor i Skåne kan själv välja var du vill bli undersökt och behandlad för de flesta ögonsjukdomar. Du väljer mellan godkända mottagningar som har skrivit avtal med Region Skåne. Du har rätt att välja mottagning var som helst i Skåne. Du kan till exempel välja en som en vän rekommenderat eller en som ligger nära ditt jobb.

Vanliga ögonsjukdomar som du kan välja var du får din behandling för är exempelvis grön starr (glaukom), diabetesförändringar i näthinnan (diabetesretinopati) och åldersförändringar i gula fläcken (makuladegeneration).

Några få ögonsjukdomar behandlas bara av högspecialister på sjukhusen.

Så här väljer du

Vanliga ögonsjukdomar som du kan välja var du får din behandling för är exempelvis grön starr (glaukom), diabetesförändringar i näthinnan (diabetesretinopati) och åldersförändringar i gula fläcken (makuladegeneration). Några få ögonsjukdomar behandlas bara av högspecialister på sjukhusen.

Första steget när du får besvär från ögonen är ofta att kontakta din vårdcentral, många besvär kan vårdcentralen hjälpa dig med utan att du behöver träffa en ögonspecialist. 

Vid misstanke om mer komplicerad sjukdom kommer läkaren att rekommendera dig att träffa en ögonspecialist. Du kan också själv söka direkt till en ögonspecialist, utan remiss.

Har du fått en bedömning om grå starr, har du även möjlighet att välja specialistmottagning för operation av grå starr.

 

Mottagningar för ögonsjukvård

Du kan själv välja var du vill ha ögonsjukvård i Skåne. Det är godkända mottagningar som har skrivit avtal med Region Skåne. Här hittar du de mottagningar som du kan välja mellan.

Om ögats sjukdomar

Besvär i ögonen kan ha flera olika orsaker. Besvären är i regel ofarliga och går över av sig själv utan behandling. Men det kan även vara allvarliga orsaker, som kan leda till en bestående synskada. Vissa ögonsjukdomar kan ge värk eller synförändring och man kan då behöva akut vård.

Till toppen av sidan