1177

Så söker du vård i Dalarna

Det finns olika sätt att kontakta vården när du behöver. Du kan alltid ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt. Behöver du hjälp snabbt finns jourmottagningar och närakut. Vi finns även digitalt i appen Min vård.

Aktuellt i Dalarna

Vårdpersonal ska provta sig vid symtom

All personal inom vården ska fortsätta provta sig vid symtom (om du inte haft covid-19 de senaste tre månaderna) Här hämtar du kit för egenprovtagning.

Stanna hemma om du har symtom

Pandemin är ännu inte över och just nu ser vi en ökad smittspridning av covid-19 i Dalarna. • Stanna hemma om du har minsta symtom tills du mår bättre. Jobbar du inom vården ska du fortsätta provta dig.

Covid-19 – Har du tagit dina vaccindoser?

Boka tid för vaccination eller besök oss när vi har drop in. Utan skydd riskerar du att bli allvarligt sjuk i covid-19. Vaccinera dig. Ta alla doser du rekommenderas.

Vistas du ofta i skog och mark?

Vistas du ofta i skog och mark söder om Borlänge? Då påminner vi om att det är viktigt att du vaccinerar dig mot TBE. Tänk på att du behöver ta flera doser för att få fullgott skydd.

Skydda dig i sommar – använd kondom

Kondom skyddar mot könssjukdomar. Har du haft oskyddat sex bör du testa dig. Beställ hemtest här på 1177 eller boka tid på din vårdcentral. Bättre testa sig en gång för mycket än en gång för lite.

Ska du resa utomlands?

Här finns en checklista över vad du kan behöva tänka på samt tips på vidare läsning:

God hygien vid mathantering

Håll god hygien vid hantering av mat i sommar för att undvika smittspridning i livsmedel och matförgiftning.

Nyheter i Dalarna

Fredrik Rücker är Region Dalarnas nya smittskyddsläkare

21 juni: Fredrik Rücker har utsetts till smittskyddsläkare i Region Dalarna. ”Dalfolket har gjort ett jättejobb under pandemin genom att följa råd och rekommendationer. Jag hoppas på fortsatt bra kontakt med folk i Dalarna gällande smittskyddsfrågor”, säger han.

Sjukresor med egen bil

Tillhör du riskgrupp eller är äldre än 70 år har du rätt till ersättning för resa med egen bil till vaccination mot covid-19, gäller till 1 oktober 2022. Ersättning med egen bil till övriga vårdbesök har upphört gälla.

Aktuella artiklar

Skador på armar och ben

Har du fått en muskelbristning eller brutit underarmen? Här kan du läsa mer om olika sorters skador och benbrott.

Lär dig symtomen på stroke

AKUT-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har fått en stroke.

Råd och stöd

Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.

Till toppen av sidan