Just nu är det många som ringer till 1177 i Västra Götaland.Det här meddelandet avser Västra Götaland

Just nu är det många som ringer 1177 som ej har symtom, vilket gör att det kan vara svårt att komma fram och kötiderna kan bli extra långa. Vid allmänna frågor om covid, smittspårning, vaccination, provtagning mm, läs på 1177.se eller ställ en fråga till chatboten.

Om vaccin mot covid-19

Jag är rädd för att vaccinera mig mot covid-19, måste jag göra det?

Fråga

Jag känner mig rädd för att få sprutan. Jag har också läst en del om vaccinet i sociala medier och känner mig orolig för att något ska hända med mig om jag tar sprutan. Vad kan jag göra? Mina föräldrar vill verkligen att jag ska ta sprutan, måste jag det? 

Svar

Nej, du måste inte. Vaccinationen mot covid-19 är frivillig.

Men att vaccinera sig är det bästa sättet att skydda sig från att bli allvarligt sjuk i covid-19. Så det kan vara bra att tänka mer på vad du är rädd för. Det är vanligt att vara rädd för nålstick. Då finns det flera saker du kan göra så att det känns mindre obehagligt, så att du ändå kan få sprutan. Läs mer i texten Att vara rädd för nålstick.

Många tycker också att det känns bättre att lära sig mer om vaccin. Det är bra att välja pålitliga källor, där det inte sprids några rykten. Prata med dina föräldrar så kan ni lära er mer tillsammans.

I texten Så fungerar vaccin här på 1177.se kan ni läsa mer om hur vaccin fungerar. Där kan ni också se en film om hur vaccinet mot covid-19 fungerar i kroppen. På Läkemedelsverkets webbplats finns mer information om vaccinens innehåll, hur de har tagits fram och hur de har testats.

Till toppen av sidan