Just nu är det många som ringer till 1177 i Västra Götaland.Det här meddelandet avser Västra Götaland

Just nu är det många som ringer 1177 som ej har symtom, vilket gör att det kan vara svårt att komma fram och kötiderna kan bli extra långa. Vid allmänna frågor om covid, smittspårning, vaccination, provtagning mm, läs på 1177.se eller ställ en fråga till chatboten.

Titthålsundersökningar - skopier

Rektoskopi

Rektoskopi är en undersökning. Läkaren undersöker ändtarmen med ett rektoskop. Det är ett ihåligt plaströr som förs in genom ändtarmsöppningen. Undersökningen kan till exempel visa om du har en inflammation, sår eller tumörer.

Många tycker att undersökningen är obehaglig eller pinsam. I så fall kan du prata med personalen om det. Det finns hjälp att få om det behövs, till exempel avslappnande läkemedel.

Du kan få göra en rektoskopi om du har besvär som kommer från ändtarmen. Det kan vara ett eller flera av följande besvär:

  • Det blöder eller kommer slem från ändtarmen.
  • Du har ont i magen.
  • Du har problem med diarré eller förstoppning.

Du kan också få göra undersökningen om du har andra besvär från tjocktarmen eller ändtarmen.

Om du får behandling för besvär i ändtarmen kan läkaren använda ett rektoskop för att kontrollera om behandlingen hjälper.

Här på bilden syns tarmarna. Tunntarmen fortsätter i tjocktarmen, som är cirka en och en halv meter lång. Tjocktarmen övergår sedan i ändtarmen, vilken är knappt 15 centimeter lång.
Till toppen av sidan