Carcinoider

Allmänt

Carcinoider är cancertumörer som kan finnas antingen i mag- och tarmkanalen eller i lungorna. Ungefär hälften av alla som får carcinoider får det i tunntarmen. Sjukdomen är ovanlig och upptäcks oftast när man är i 55-årsåldern eller äldre. Tumörerna producerar hormoner eller hormonliknande ämnen. I de flesta fall kan symtomen hållas nere under lång tid med hjälp av olika behandlingsmetoder.

Symtom

Symtomen beror framför allt på de hormoner eller hormonliknande ämnen som tumören bildar. Vid carcinoider i tunntarmen kan man till exempel känna av att ansiktet rodnar när man äter starkt kryddad mat, dricker akohol eller stressar. Andra symtom kan vara magknip, diarréer eller tarmvred. Carcinoider i tjock-och ändtarmen kan göra så att man får blod i avföringen.

Carcinoider i lungorna kan ge symtom som rodnader och svullnader i ansiktet och på halsen. Carcinoider i magsäcken ger vanligtvis inte några symtom alls utan upptäcks ofta i samband med att man gör undersökning av magsäcken av något skäl.

Vid en utredning brukar man få göra olika undersökningar som ultraljudsundersökning, datortomografi, eller magnetkameraundersökning. Man får också lämna hormonprov och urinprov.

Behandling

Den vanligaste behandlingen är operation. Carcinoider är sällan aggressiva utan växer långsamt och är därför möjliga att hålla i schack med hjälp av olika behandlingsmetoder. Man kan till exempel få läkemedlet interferon som stärker immunförsvaret och bromsar tumörcellerna så att de inte fortsätter att växa. De flesta får också behandling med somatostatin som är ett naturligt hormon i kroppen. Somatostatin minskar symtomen på sjukdomen genom att hålla tillbaka utsöndringen av andra hormoner.

När ska man söka vård?

Om man har de symtom som beskrivs ovan ska man söka vård på en vårdcentral. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Senast uppdaterad:
2013-08-19
Redaktör:

Åsa Schöldéen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Roger Henriksson, läkare, professor, specialist i cancersjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm