SKADOR PÅ HÄNDER OCH FÖTTER

Brutet ben i hand och fingrar hos barn

Barn kan bryta ben i handen eller fingrarna när de faller och tar emot sig med handen. Barn som har brutit ben i handen eller fingrarna får oftast ett förband runt skadan. Ibland behövs också en operation för att lägga de skadade benen tillrätta.

Det brukar ta ungefär tre till sex veckor till dess att barnet kan vara med på idrottslektioner eller annan fysisk aktivitet igen.

Symtom

När barnet har skadat sin hand eller sina fingrar gör det ont. Ofta kan du se svullnader eller blåmärken där skadan är.

Skadan behöver inte innebära att barnet har brutit ett ben i handen eller fingrarna. Det kan till exempel handla om en stukning som går över med tiden. Du bör vara uppmärksam på om barnet klarar av att röra sina fingrar.

När och var ska jag söka vård?

Om barnet har mycket ont, inte klarar av att greppa mindre föremål eller om fingret ser snett ut ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller jourmottagning. Eftersom huden oftast är hel ser du inte hur allvarlig skadan är. För att ta reda på det måste barnet undersökas. Du behöver sällan åka till en akutmottagning för denna typ av skada.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Vad kan jag göra själv?

För att lindra smärtan är det bra om barnet håller handen stilla. Du kan också linda om en elastisk binda för att stödja handen.

När barnet skadar handen måste det ibland sövas under behandlingen. Därför är det viktigt att barnet inte äter innan eftersom det annars finns en risk att hen kräks under narkosen och att innehållet i magsäcken hamnar i lungorna och orsakar andningsbesvär. Om barnet inte är fastande förlängs väntetiden till dess att läkaren kan göra något.

Trots att barnet ska vara fastande kan du ge ett receptfritt smärtlindrande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Läkemedlen finns i olika former och dosen anpassas efter barnets vikt. Det finns anvisningar på förpackningen. Om du ger barnet tabletter genom munnen ska de sköljas ner enbart med lite vatten.

Svårt att förebygga denna typ av skador

Det är svårt att förebygga benbrott i hand eller fingrar som inträffar när barnet leker. Lite större barn som till exempel åker inlines eller snowboard kan minska risken för skador genom att använda skydd.

Läs mer: barnsäkerhet

Undersökningar och utredningar

Läkaren som undersöker barnet känner på handen och fingrarna för att undersöka var det gör ont och om det är svullet. Barnet får också försöka röra på fingrarna.

Om läkaren misstänker att skelettet är skadat görs en röntgenundersökning. Då får barnet lägga handen stilla på ett särskilt röntgenbord. Sedan tas flera röntgenbilder, dels när barnet har handflatan nedåt och dels när hen har handens lillfingersida mot bordet. På så sätt fås två bilder som visar om skelettet är skadat och om det har någon felställning. Därefter bestämmer läkaren vilken behandling som behövs.

Det gör inte ont att ta röntgenbilder. Däremot kan det göra ont när läkaren känner, böjer eller sträcker på handen eller fingrarna. Som förälder eller närstående kan du vara med under hela undersökningen, men du måste ta på dig ett skyddande förkläde eller gå ut ur rummet när röntgenbilderna tas.

Ibland kan det vara en så liten spricka i skelettet att det inte syns på röntgen Om läkaren ändå misstänker att benet är brutet behandlas barnet som om det vore så. Efter drygt en vecka får barnet komma tillbaka för en ny undersökning och först därefter fortsätter eller avbryter läkaren behandlingen beroende på vad den andra undersökningen visar.

Behandling

Benbrott i hand och fingrar brukar läka av sig själv, och därför brukar läkaren inte operera eller rätta till handens eller fingrets ben. Oftast räcker det med att barnet får ett förband runt handen eller fingret. Ibland får barnet ett så kallat tvillingförband, då det skadade fingret lindas så att det får stöd av fingret bredvid.

Mindre felställningar brukar inte medföra bestående besvär. När barnet växer rätas felställningar ut och efter ett halvt till ett års tid går det oftast inte att se någon felställning.

Ibland behöver benbrottet läggas till rätta

Om ett ben i fingret ändå är så skadat att det behöver rättas till bedövas ofta fingret med hjälp av lokalbedövning. Barnet får en spruta med bedövningsmedel just där fingret börjar. Det behövs två nålstick. Det kan göra ont och det tar cirka 10 till 20 minuter innan fingret är bedövat. Därefter rättas felställningen till, vanligtvis genom att läkaren drar eller trycker på handen eller fingrarna.

Barnet måste sövas ibland

Mindre barn får narkos om det gör mycket ont eller om det krävs en större operation.  När barnet är sövt kan läkaren, som vanligen är en ortoped eller en handkirurg, rätta till felställningen på det skadade stället. Ibland, men det är ovanligt, sätter läkaren in ett metallstift för att hålla det trasiga benet i rätt läge

Operationen avslutas med att barnet får ett bandage

Slutligen sätts ett förband runt handen eller fingret. Förbandet kan vara allt från en elastisk binda till ett gipsförband. Syftet med detta är att stabilisera handen eller fingrarna, och ibland hålla ett metallstift på plats. När läkaren måste gipsa eller linda två av barnets fingrar intill varandra läggs en kompress mellan fingrarna. På så vis undviks att hud ligger mot hud.

När operationen är klar och barnet har fått sitt bandage körs hen i sin säng till en så kallad uppvakningsavdelning. Där får barnet ligga tills hen vaknar ordentligt, vilket kan ta upp till ett par timmar. Som förälder eller närstående går det bra att sitta bredvid sängen under tiden. En del barn kan må illa när de vaknar.

Oftast kan barnet åka hem samma dag

Oftast kan barnet åka hem från sjukhuset samma dag, men om det gör mycket ont eller om hen blivit sövd kan det vara nödvändigt att stanna på sjukhuset en natt. Benet måste röntgas efter gipsningen för att se att det ligger rätt.

Det är viktigt att armen hålls högt under de första dagarna, så att den och handen inte svullnar. Var uppmärksam på om barnet får svullna eller blåa fingrar. Det är ett tecken på att armen svullnat och att gipset sitter för hårt. Prova i första hand ordentligt högläge men hjälper inte det ska du ta kontakt med akutmottagningen eller vårdcentralen där barnet behandlats.

Första dagarna efter operationen kan barnet känna obehag och ha ont. Då kan det vara bra att ge någon form av smärtlindrande medel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Det är också bra om barnet försöker sova med handen på en kudde de första nätterna.

Barnet kan behöva vara hemma några dagar, beroende på hur pass allvarligt benbrottet varit och hur ont hen har.

Läkaren behöver ibland göra en ny röntgenundersökning efter en vecka för att se att benbrottet fortfarande ligger i ett bra läge.

Benbrottet läker

Läkningen av det brutna benet i handen eller fingret sker genom att det bildas brosk runt benbrottet. I början kan det kännas som en hård knöl, men brosket ombildas inom ett år till vanlig benvävnad.

Ett benbrott i handen eller fingrarna brukar läka inom cirka tre veckor.

Det kan vara jobbigt att ha gips

Barn kan tycka att det är spännande att ha gips under några dagar, men sedan kan det bli jobbigt. Efter ett tag kan det till exempel börja klia under gipset. Gipset hindrar också rörligheten.

Förbandet måste skyddas mot vatten

Barn som har gips ska inte bada. Det går bra att duscha, men gipset måste skyddas mot vatten eftersom det luckras upp av vatten. Förband i form av ett plastgips blir inte förstört av vatten, men vätan stannar kvar innanför gipset och det gör att huden inte mår bra. Då finns risk för svampinfektion.

På apotek finns speciella plastskydd som kan användas när barnet duschar. Du kan också använda en tät plastpåse.

Om gipset går sönder

Om gipset går sönder kan det lagas eller bytas ut. Om det blir problem med gipsen kontakta det ställe där barnet behandlats och fått gipset.

Vissa kan tycka att det är otäckt att ta bort gipset

En del barn kan tycka det är obehagligt att ta bort gipset. Om det handlar om ett gips som omsluter hela handen måste gipset sågas upp med en speciell såg. Det gör inte ont, men kan ge en vibrerande känsla och upplevas som lite skrämmande. Handen och fingrarna kan kännas ovanligt lätta efter borttagningen av gipset.

Oftast behövs ingen rörelseträning efteråt

När barnet har fått gipset eller förbandet borttaget undersöker läkaren om handen eller fingrarna verkar ha läkt, om det behövs fler återbesök, och hur länge barnet måste avstå från att idrotta.

Barnet kan inte alltid använda handen eller fingrarna på en gång när gipset tas bort. Normalt brukar det ta lite tid innan hen vänjer sig att vara utan gips och använda den skadade handen och fingrarna igen. Det är sällan som en handskada hos barn behöver speciell träning när gipset tagits bort. Vardagliga rörelser som att klä på sig, äta och leka brukar räcka för att styrkan och rörligheten ska komma tillbaka.

Vid fingerskador kan vissa felställningar bli kvar och fingret kan förbli tjockare under en lång tid. Sådana skador är ganska vanliga och de kan föra med sig en mindre synlig knoge på det skadade fingret.

Det brukar ta ungefär tre till sex veckor från skadan till dess att barnet kan vara med på idrottslektionerna i skolan igen.

Vad händer i kroppen?

Benbrott i handen och fingrarna inträffar vanligtvis vid en kraftig stöt mot handen när barnet till exempel slår handen mot en vägg eller tar emot sig själv vid ett fall. Skadan är även vanlig om barnet håller på med idrott.

I handen finns flera olika ben. Dessa är handlovsbenen, mellanhandsbenen och fingrarnas ben.

Barn får andra skador än vuxna

Både barn och vuxna kan bryta ben i handen och fingrarna vid olycksfall. Men det växande barnskelettet och det vuxna, färdiga skelettet får olika typer av skador.

Några skillnader mellan barn och vuxna:

  • Musklerna fäster på skelettet med senor. Hos barn är skelettet mjukare och mer poröst än senan och senfästet. När barn råkar ut för olycksfall går därför inte senan eller muskeln sönder, utan de får oftare en skelettskada än vuxna.
  • På grund av att skelettet är mjukare får barn ibland skador där skelettet inte bryts av som hos vuxna, utan bara böjs. Dessa skador behandlas som vanliga benbrott.
  • Eftersom barn växer är delar i skelettet mjukare och porösare än det övriga skelettet. Här kan barnet få förskjutningar, så kallade epifysiolyser. Även dessa skador behandlas som vanliga benbrott.
  • Barnets skelett förändras när det växer. Därför behöver felställningar efter benbrott i hand och fingrar inte alltid läggas till rätta eller opereras. Hos barn rättas felställningar till av sig själva, medan vuxna som har samma felställningar oftast måste behandlas.
  • Läkningen går mycket fortare hos barn än hos vuxna och därför är behandlingstiden kortare.
Till toppen av sidan