SKADOR PÅ ARMAR OCH BEN

Bruten överarm hos barn

Barn kan bryta överarmen när de faller och tar emot sig med sträckt arm. Barn som har brutit överarmen behöver ibland sövas med narkos för att skadan behöver läggas till rätta. Sedan får barnet ett förband som håller armen i stillhet medan den läks.

Det brukar ta ungefär åtta till tio veckor från skadetillfället till dess att barnet kan idrotta eller vara med på idrottslektionerna i skolan igen.

Symtom

När barnet har brutit överarmen gör det ont att röra armen. Om brottet sitter vid axeln eller vid armbågen kan du ofta se en svullnad. Ibland kan skadan bryta igenom huden så att benändar sticker ut.

Barnet vill inte använda armen och brukar försöka hålla den stilla med hjälp av sin andra arm.

När ska jag söka vård?

Om barnet har ramlat och inte vill använda armen eller har mycket ont i överarmen ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Ring 112 om det har gått hål på huden och till exempel benändar sticker ut.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177 .

Vad kan jag göra själv?

För att lindra smärtan kan du låta barnets arm vila i en så kallad mitella. En sådan kan du göra själv genom att vika en sjal till en trekant och knyta den bakom nacken så att underarmen kan vila i tyget strax ovanför midjan. Viktigast är att det känns bekvämt för barnet.

När barnet skadar överarmen måste hen ibland sövas under behandlingen. Därför är det viktigt att barnet inte äter något innan eftersom det annars finns en risk att hen kräks under narkosen och att innehållet i magsäcken hamnar i lungorna och orsakar andningsbesvär. Om barnet inte är fastande förlängs väntetiden till dess att läkaren kan göra något.

Trots att barnet ska vara fastande kan du ge receptfri smärtlindrande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Läkemedlen finns i olika former och dosen anpassas efter barnets vikt. Det finns anvisningar på förpackningen. Om du ger barnet tabletter genom munnen ska de sköljas ner enbart med lite vatten.

Svårt att förebygga den här typen av skador

Det är svårt att förebygga brott i överarmen som inträffar när barnet leker.

Läs mer: barnsäkerhet

Undersökningar och utredningar

Läkaren känner på barnets överarm för att undersöka var det gör ont. Om läkaren misstänker att skelettet har skadats görs en röntgenundersökning. Då får barnet lägga överarmen stilla på ett särskilt röntgenbord. Sedan tas minst två röntgenbilder i olika vinklar som visar om skelettet är skadat och om det har någon felställning. Därefter bestämmer läkaren vilken behandling som behövs.

Det gör inte ont att ta röntgenbilder. Däremot kan det göra ont när läkaren eller sjuksköterskan känner på överarmen. Som förälder eller närstående kan du vara med under hela undersökningen, men du måste ta på dig ett skyddande förkläde eller gå ut ur rummet när röntgenbilderna tas.

Behandling

Ett barn står upp och har ena armen hängande i ett band runt nacken. Illustration.
Barnet kan få ett förband som kallas för collar and cuff om hen har brutit överarmen i mitten eller i närheten av axeln.

Behandlingen av skador på överarmen beror på var skadan sitter och hur felställt benet är.

Skador uppe vid axeln eller mitt på överarmen behöver sällan rättas till. När barnet växer bygger skelettet om sig och efter en tid går det vanligtvis inte att se någon felställning.

Om brottet måste läggas till rätta

Ibland är skadan sådan att den behöver rättas till, reponeras. Då brukar barnet få narkos, det vill säga sövas.

Innan barnet sövs är det viktigt att magsäcken är så tom som möjligt så att hen inte riskerar att kräkas under narkosen. Det är därför du inte ska ge barnet något att äta eller dricka innan ni åker till sjukhuset, utom möjligtvis smärtlindrande medicin.

När barnet är sövt kan läkaren, som vanligen är en ortoped, rätta till felställningen på det skadade stället. Därefter får barnet ett förband innan det väcks.

När benet har lagts till rätta körs barnet i sin säng till en så kallad uppvakningsavdelning. Där får barnet ligga tills hen vaknar ordentligt, vilket kan ta upp till ett par timmar. Som förälder eller närstående kan du sitta bredvid sängen under tiden. En del barn kan må illa efter uppvaknandet.

Barnet får ett förband

När barnet har brutit överarmen i mitten eller i närheten av axeln kan det behandlas med ett förband som kallas ”collar and cuff”. Det tillverkas av ett mjukt material och består av ett armband och ett löst hängande halsband. Dessa knyts samman så att överarmen hänger fritt, medan handen blir fäst till halsbandet framför bröstkorgen. Till sist gör tyngdlagen sitt och benbrottet läker i ett bra läge.

Oftast kan barnet åka hem samma dag

Oftast kan barnet åka hem från sjukhuset några timmar efter operationen eller gipsningen. Ibland behöver barnet stanna på sjukhuset en natt efter en operation. En röntgenundersökning görs innan barnet får åka hem, om inte röntgen gjordes i samband med operationen.

Under de första dagarna kan barnet känna obehag och ha ont. Då kan det vara bra att ge någon form av smärtlindrande medicin med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Oftast gör det mindre ont om barnet halvsitter nattetid under den första veckan. 

Om barnet är i skolåldern kan det börja gå i skolan efter de första dagarna, men utan att vara med på idrottslektioner eller annan krävande fysisk aktivitet. Yngre barn brukar däremot få vara hemma en tid. Det kan vara nödvändigt att ha förbandet under cirka 14 dagar innan du låter barnet börja röra den skadade överarmen.

Skadan läker

Läkningen av det brutna benet sker genom att det bildas brosk runt benbrottet. I början kan det kännas som en hård knöl på överarmen, men brosket ombildas till vanlig benvävnad efter ungefär ett år.

Om armen måste gipsas

Det är inte så vanligt att läkare gipsar överarmen. Det görs bara om barnet har brutit benet i överarmen precis nere vid armbågen. Då brukar läkaren sätta gips på hela överarmen.

Det kan vara jobbigt att ha gips 

Om barnet får ett gips kan hen tycka att det är spännande under några dagar, men sedan kan det bli jobbigt. Efter ett tag kan det till exempel börja klia under gipset. Gipset hindrar också rörligheten.

Förbandet måste skyddas mot vatten

Om barnet får gips ska hen inte bada. Duscha går bra, men gipset måste skyddas mot vatten eftersom det kan luckras upp av vatten. Förband i form av ett plastgips blir inte förstört av vatten, men vätan stannar kvar innanför gipset och det gör att huden inte mår bra. Då finns risk för en svampinfektion.

Barnet kan behöva hjälp när hen duschar eller för att komma åt alla ställen på överkroppen med till exempel en tvättlapp.

På apotek finns speciella plastskydd som kan användas när barnet duschar. Du kan också använda en tät plastpåse.

Om gipset går sönder

Om gipset går sönder kan det lagas eller bytas. Du bör då ta kontakta det ställe där barnet behandlats.

Vissa kan tycka att det är otäckt att ta bort gipset

En del barn kan uppleva det som otäckt att ta bort gipset. Om det handlar om ett gips som omsluter hela armen måste gipset sågas upp med en speciell såg. Det gör inte ont, men kan ge en vibrerande känsla och upplevas som lite skrämmande. När det tunga bandaget har tagits bort kan det kännas som om armen svävar upp i luften av sig själv.

Rörelseförmågan i axelleden kan behöva tränas upp

När bandaget har tagits bort undersöker läkaren om överarmen verkar ha läkt, om det behövs fler återbesök och hur länge barnet måste avstå från att idrotta.

Ibland kan barnet behöva avstå från aktiviteter där hen riskerar att falla och ta emot sig med armen under ytterligare tre till fyra veckor. Annars finns en risk att skadan går upp igen.

Barn som brutit överarmen nära axeln kan behöva träna upp rörelseförmågan i axelleden när bandaget har tagits bort. En bra övning är att ”klättra” uppåt med fingrarna på en vägg. Barnet står då på armlängds avstånd från väggen och ställer sig därefter allt närmare väggen. Till slut gör denna rörelse att barnet lyfter armen framåt och rakt upp.

Det brukar ta ungefär åtta till tio veckor från skadetillfället till dess att barnet kan vara med på idrottslektionerna i skolan igen.

Vad händer i kroppen?

Överarmsbenet är ett av kroppens största ben och har led mot axeln och underarmen. 

Barn får andra skador än vuxna

Både barn och vuxna kan bryta ben i överarmen vid olycksfall. Men det växande barnskelettet och det vuxna skelettet får olika typer av skador.

Några skillnader mellan barn och vuxna:

  • Musklerna fäster på skelettet med senor. Hos barn är skelettet mjukare och mer poröst än senan och senfästet. När barn råkar ut för olycksfall går därför inte senan eller muskeln sönder, utan de får oftare en skelettskada än vuxna.
  • På grund av att skelettet är mjukare får barn ibland skador där skelettet inte bryts av som hos vuxna, utan bara böjs. Dessa skador behandlas som vanliga benbrott.
  • Barn har tillväxtzoner i skelettet som är mjukare och porösare än det övriga skelettet. Här kan barnet få ”förskjutningar”, så kallade epifysiolyser. Även dessa skador behandlas som vanliga benbrott.
  • Barnets skelett bygger om sig när det växer. Därför behöver felställningar efter benbrott i överarmen inte alltid läggas till rätta eller opereras. Hos barn rättas felställningar till av sig själva, medan vuxna som har samma felställningar oftast måste behandlas.
  • Läkningen går mycket fortare hos barn än hos vuxna och därför är behandlingstiden kortare.

Dessutom kan axeln hoppa ur led ibland när vuxna skadar sig, medan det är ytterst ovanligt att det händer hos barn och ungdomar.

Till toppen av sidan