ALLMÄNNA RESERÅD

Resa med små barn

Att resa med små barn kräver ibland extra förberedelser. Detta för att resan ska bli säker och så bekväm som möjligt, särskilt om du reser långt. I den här texten finns råd om vad du kan behöva tänka på när du reser med barn upp till sexårsåldern.

Barn klättrar på en resväska. Fotografi.
Ska du resa långt med barn kan det vara bra att se över vaccinationer och försäkringsskydd, beroende på var ni ska åka.

Förberedelser inför resan

Före resan är det en del saker du bör tänka på beroende på vart du ska åka:

 • Du och barnet kan ibland utsättas för en ökad smittrisk.
 • Du behöver se över eventuella vaccinationer.
 • Du behöver ta med ett reseapotek.
 • Du behöver en reseförsäkring som gäller hela tiden du är på resa.
 • Du bör anpassa resan efter barnets ålder och behov.

Se över barnets vaccinationer i tid

Genom det svenska vaccinationsprogrammet för barn erbjuds alla barn i Sverige vaccinationer mot utvalda sjukdomar från tre månaders ålder och upp till tonåren.

Rådgör med BVC om du ska resa utomlands med ditt barn. Gärna minst ett par månader innan, om det är möjligt. Om barnet inte har vaccinerats mot en viss sjukdom som ingår i allmänna vaccinationsprogrammet kan det behöva göras tidigare än planerat. Barnet kan också behöva få en andra dos av ett vaccin tidigare än planerat, för att ha ett bättre skydd mot en viss sjukdom.

Precis som vuxna kan barn också behöva få andra vaccinationer än de som ingår i vaccinationsprogrammet inför resan, beroende på vilka sjukdomar som är vanliga i landet barnet ska åka till. De vaccinationerna får barnet på en vaccinationsmottagning.

Om barnet behöver vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund, så kallat MPR-vaccin, innan barnet är 12 månader rekommenderas en extra dos när barnet är 18 månader för att få ett fullgott skydd.

Barn kan utsättas för ökad smittrisk

Långa flygresor när du är tätt inpå andra människor innebär också en ökad smittrisk i influensatider eller då RS-virus går, vilket särskilt kan påverka spädbarn. RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, orsakar epidemier över hela världen varje år. I Sverige infaller de oftast någon gång mellan november och mars.

Barn kan få infektioner som gör att de behöver få läkarvård snabbt. Ta därför reda på i förväg vem du ska kontakta eller var närmaste läkare finns på resmålet om ditt barn behöver vård.

Ta med ett reseapotek

Vad du behöver ta med dig i ett reseapotek kan variera beroende på vilket land du reser till, vilken typ av miljö och hur lång tid du är borta.

Barn som behöver ta D-vitamin i form av D-droppar, ska ta det varje dag året runt, även om du reser till ett soligt land.

Se över ditt försäkringsskydd

Som försäkrad i Sverige har du rätt till ett europeiskt sjukförsäkringskort, ett så kallat EU-kort. Det visar att du eller barnet ingår i det svenska socialförsäkringssystemet. Kortet ger dig rätt till akut vård i de länder Sverige har avtal med. Även barn som behöver nödvändig vård ska ha ett sådant kort.

Du behöver har någon form av försäkring om du reser till andra länder än där EU-kortet gäller. Annars måste du betala för sjukvård under resan vilket kan bli dyrt. Fråga ditt försäkringsbolag om vad som ingår i din hemförsäkring. Tänk på att det är viktigt att spara alla kvitton för eventuella utlägg.

UD eller svenska staten hjälper vanligtvis inte till med hemresa i samband med sjukdom eller olycksfall.

Tips när du flyger med barn

Barn är ofta vana vid fasta måltider och sovtider och det kan störa barnets dygnsrytm att resa mellan tidszoner. Om du ska resa långt bort kan det vara bättre att resa på natten så både barn och vuxna kan få lite sömn.

Flyger du med barn får du enligt internationella bestämmelser inte sitta vid nödutgången. Detta av säkerhetsskäl då du snabbt måste kunna komma åt nödutgången.

En del flygbolag har särskilda säkerhetsbälten som kopplas den vuxne som reser med barnet, för barn som sitter i knä. Många flygbolag har så kallade babyvaggor där du kan lägga barnet. Kontakta flygbolaget i god tid innan avresan då babyvaggorna bör bokas i förväg och platserna är begränsade.

Barn kräver extra bagage

Ta reda på om det ingår någon extra fri vikt på incheckat bagage om du reser med barn. Vilka regler som gäller kan du oftast hitta på flygbolagets hemsida.

De flesta charterbolag accepterar att du tar med dig både barnvagn och bilbarnstol. Kontrollera bagagereglerna extra noga om du flyger reguljärt

Saker att packa i handbagaget

Du kan behöva flera ombyten av kläder till barnet och kanske också till dig själv inför en längre flygresa, särskilt med riktigt små barn. En förpackning våtservetter är också praktiskt att ha i handbagaget och några extra blöjor. Ta med kräkpåsar om du vet att barnet lätt bli åksjuk.

Packa ner alla eventuella läkemedel i handbagaget. Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med läkemedel i handbagaget på flyget. Vissa regler gäller också för införsel av läkemedel till landet du ska besöka. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller i just det landet.

Mat och dryck ombord på flygplan

Många flygbolag har stränga regler kring att ta ombord vätska. Tomma nappflaskor eller pipmuggar är bra att ta med, som du kan fylla med vätska ombord. Om barnet dricker välling kan du ha med pulver och blanda med kokt vatten ombord, liksom senare på resan.

Bröstmjölksersättning finns att köpa i de flesta länder medan välling är mer sällsynt. Tryggast är att ta med den mat som barnet är van vid hemifrån. Grötpulver för lite större barn kan också vara bra att ta med.

Barn kan erbjudas mer dryck än vanligt eftersom luftfuktigheten är låg ombord på flygplan.

Så här lindrar du tryck i öronen

Det kan göra ont i öronen när lufttrycket ändras under start och landning med flygplan. Så här kan du hjälpa barnet att tryckutjämna:

 • Du kan hålla för barnets näsa samtidigt som barnet försöker blåsa ut luft genom näsan.
 • Du kan ge barnet en napp att suga på eller flaska med välling eller vatten.
 • Du kan ge barnet något att tugga, till exempel tuggummi om barnet är äldre än tre år.
 • Du kan försöka få barnet att gäspa och svälja flera gånger.
 • Du kan ge barnet speciella öronproppar som är tryckutjämnande och lindrar på så sätt obehag vid resor. De brukar finnas att köpa på apotek eller andra resebutiker och finns i barnstorlek.
 • Du kan ge barnet näsdroppar eller nässprej vid start och landning.

Om du ammar kan du pröva det vid start och landning om det är möjligt, för att försöka tryckutjämna.

Oftast lång väntan efter landningen

Det kan vara bra att låta barnet byta om till svala kläder inför landningen om du reser till ett varmt land. Tiden efter landningen med säkerhetskontroller, bagagehämtning och transporter från flygplatsen kan vara lång och ansträngande. Det gäller för både barn och vuxna. Då kan det vara bra att ha lite extra dryck kvar och kanske något att äta. I vissa länder får du inte ta med dig några livsmedel alls genom tullen men det brukar gå bra i transithallen.

Barn som flyger ensamma

På de flesta flygbolag kan barn från fem år flyga utan vuxet sällskap och få så kallad assistansservice. Det innebär att personal följer barnet till flygplanet och barnet får gå ombord före andra passagerare. Sedan tar personal emot barnet när flygresan är slut.

Tips när du åker tåg med barn

Det går bra att ta med en hopfällbar barnvagn på tåget. Barnvagn räknas som handbagage och placeras i bagageutrymmet i tågvagnens ände.

På många tåg finns även restaurangvagn som ofta har en barnanpassad meny. Om du har med dig barnmat så finns det oftast en mikrovågsugn där du kan värma maten eller välling. Ta med kräkpåsar om du vet att barnet lätt blir åksjuk.

Res praktiskt med familjevagn

Planerar du att åka tåg med små barn kan det vara praktiskt att boka plats i en familjevagn. En familjevagn kan finnas på vissa tåglinjer i Sverige. Där finns en liten lekhörna och extra utrymme för barnvagnen. Du kan också boka en särskild plats för små barn som har utrymme för barnvagnsinsats. Toaletten i dessa vagnar har skötbord.

Tips när du åker bil med barn

När du ska resa på bilsemester med barn är det bra att planera resan. Bilresor kan vara ansträngande för både små och lite äldre barn. Tänk på att bilresan kan ta längre tid än vanligt när du reser med barn. Det kan vara bra att dela upp resan på kortare etapper. Många pauser är bättre än en lång. Det är bra om du kan resa tidigt på morgonen eller sent på kvällen då barnet kan sova.

Planerar du att åka bil utomlands är det bra att ta med en egen bilbarnstol. Barn upp till upp till fyra-fem års ålder ska sitta i en bakåtvänd stol i bilen för att vara skyddade. Ibland är bilbarnstolarna framåtvända i andra länder.

Om barnet lätt blir åksjukt

Vissa barn är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka. De första tecknen på att barnet håller på att bli åksjukt kan vara att barnet gäspar, blir trött och blek. Det är bra att ha kräkpåsar, hushållspapper, våtservetter och extra kläder nära tillhands inne i bilen om barnet blir åksjuk.

Tips när du reser till varma länder

I varma länder är det bra om du kan bo med barn där det finns tillgång till fläkt eller luftkonditionering.

Låt barnet dricka ofta

Tänk på att ge extra vätska om du reser till varmare länder med barn. Barn som är yngre än ett år blir lättare påverkade av värme eftersom de har svårt att reglera kroppstemperaturen. Barn som helammas täcker oftast det ökade behovet av vätska genom att vilja amma mer och behöver ingenting annat att dricka. Barn som får bröstmjölksersättning kan få extra sådan. Bröstmjölksersättning kallas även modersmjölksersättning.

Om ni befinner er i varmt klimat, och det har blivit en stor omställning i temperatur för barnet, är det bra att veta att kroppen behöver vänja sig gradvis vid värme. Det brukar ta ungefär en vecka.

Så skyddar du barnet mot solen

Var försiktig med solen när det gäller små barn. Barn under ett år har nästan inget skydd alls mot solens farliga strålar och ska därför undvika direkt solljus.

På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel. Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Om du är utomhus mitt på dagen med barn, försök att vara på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar. Vill du och barnet ändå vara på stranden när solen är som starkast sätt upp ett parasoll eller ett enkelt tält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.

Så lindrar du solsveda

Undvik solen i några dagar om barnets hud har bränts av solen så att den rodnar och ömmar. Huden måste få läka. Det gäller också om barnet får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor.

Lämna aldrig barn vid vatten

Lämna aldrig små barn utan uppsikt vid vatten ens för en kort stund. Även fågelbad, små dammar, stora vattenpölar, vattenfyllda diken och vattentunnor kan vara farliga.

Badskor kan vara ett bra skydd mot vassa stenar, sjöborrar och annat som kan finnas på stranden och under vattnet. Om du ska ut och resa och kommer att vistas vid vatten kan det vara bra att ta med sig flytvästar hemifrån. Det är inte säkert att det finns flytvästar att få tag i.

Tänk på att varna barn för att röra vid sådant som flyter i vattnet, om du reser till platser där det kan finnas maneter.

Ibland kan bad ge öronbesvär

Barn som kan simma och dyka badar ofta med huvudet mer under än över vattenytan. Om barnet får in vatten i yttre hörselgången kan det bli en infektion som brukar synas som en kladdig vätska i hörselgången och barnet kan få en känsla av ha lock för örat. Om besvären inte försvinner efter ett par dagar bör du söka sjukvård.

Så undviker du sår och insektsbett

Vid resor till varma länder kan det vara bra att ta med myggmedel och myggnät som kan hängas över vagnen eller sovplatsen. Myggmedel kan användas till barn över tre år.

De flesta barn gillar djur. I stora delar av världen måste du ändå vara försiktig när ni träffar hundar och katter som strövar fritt omkring. De kan liksom fåglar, gnagare och andra djur bära på smittämnen.

Så lindrar du sår och insektsbett

När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterade.
Läs mer här: om vad du kan göra vid sår och insektsbett.

Mat och dryck på resan

Om barnet dricker bröstmjölkersättning, tillskottsnäring eller välling är det viktigt att hålla nappflaskor rena och att blanda till maten med rent vatten. Använd antingen vatten på flaska eller kokt vatten. Nappflaskor och nappar kan du också koka. Se skötselråden för nappflaskan och nappen.

Risken för att få magsjuka är större i vissa länder. Om en hel familj reser under en längre tid är det ganska troligt att någon i familjen får så kallad turistdiarré någon gång.

Här är några enkla sätt för att försöka undvika att bli smittad:

 • Hjälp barnen att tvätta händerna efter toalettbesök och före maten.
 • Försöka välja mat som är väl stekt eller kokt.
 • Ät skalad frukt och tänk på att isbitarna oftast är gjorda på kranvatten.
 • Om möjligheterna att tvätta händerna är dåliga kan du ta med ett handdesinfektionsmedel. Det finns i småflaskor och som våtservetter på apotek.

Vatten är oftast säkrast att dricka från flaska om du inte vet att kranvattnet är drickbart där du är.

När små barn får diarré och kräkningar

Små barn förlorar vätska och salter genom kräkningar och diarréer och är mycket känsligare för vätskeförluster än vuxna. Hög feber gör att barnet förlorar ännu mer vätska. Därför är det viktigt att ge dryck redan från allra första början av infektionen.

Pröva att börja med vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa i pulverform som du blandar med vatten eller som brustablett. Brustabletter rekommenderas inte till barn under tre år.

Om barnet inte ammas bör du ge vätskeersättning eller majsvälling.

Till toppen av sidan