OVANLIGA INFEKTIONER

Rabies

Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet. Rabies kan smitta från däggdjur till människa via saliv. Sjukdomen finns i stort sett i hela världen, men i Sverige har ingen smittas med rabies på mycket länge. Rabies är en dödlig sjukdom om du inte får tidig behandling.

Du kan skydda dig mot rabies genom vaccination.

Rabies förekommer mest i Afrika, Asien och Nord-, Mellan- och Sydamerika. Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur, och i länder med fritt kringströvande hundar. Undvik kontakt med djur som du inte känner i länder där det förekommer rabies.

Här är några exempel på däggdjur som kan smitta:

  • apor
  • hundar
  • katter
  • rävar
  • fladdermöss.

När ska jag söka vård?

Sök vård direkt om du får ett bett, blir slickad på ett sår eller i ansiktet av ett djur i ett land där rabies förekommer.

När du vill ringa 1177 från ett annat land

Ring +46 771-11 77 00 för att få sjukvårdsrådgivning när du är utomlands.

Symtom på rabies

Du som har blivit smittad av rabies kan känna domningar och smärta kring bettområdet. Det kan vara ett första symtom på rabies. Du kan känna ångest, hallucinationer, huvudvärk, förvirring och kramper efter några dagar. Sjukdomen är alltid dödlig om det går så långt att du fått symtom.

Så smittar rabies

Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet som kan smitta vid kontakt med saliven från ett smittat däggdjur med symtom på rabies, oftast hundar.

Behandling

Du som får ett bett, blir slickad på ett sår eller i ansiktet av ett djur ska alltid tvätta området noga med tvål och vatten. Om det händer i ett land där det finns rabies måste du få behandling senast inom två dygn för att förhindra att sjukdomen bryter ut. Detta gäller även om du blir biten av en fladdermus i Sverige eftersom fladdermöss kan vara besvärsfria trots att de kan vara smittsamma. Blodprov från enstaka fladdermöss i Sverige tyder på kontakt med smitta. Även du som är vaccinerad mot rabies behöver behandling.

Till toppen av sidan