Hälsocenter Fagersta

Västmanlands sjukhus Fagersta, entréplan

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer:

021-17 64 00

Öppet idag

Stängt

  Drop-in-tid idag

  Stängt

   Fler tider och telefonnummer

   Öppettider:

   • Mån-Fre08:00 - 16:00 Förbokade tider

   Drop-in-tider:

   • Mån-Tis10:00 - 11:00
   • Mån13:00 - 14:00
   Besöksadress:
   Västmanlands sjukhus Fagersta, entréplan
   Län, kommun:
   Västmanlands län, Fagersta
   Postadress:
   Västmanlands sjukhus, Fagersta, 737 81 Fagersta

   På Hälsocenter kan du få stöd att förändra dina vanor och förbättra din hälsa. Vi erbjuder hjälp och stöd inom kost, motion, stress, sömn, vikt, alkohol och tobak. Du kan träffa oss i enskilda samtal eller delta i en grupp, beroende på vad som passar dig bäst.

   Följ gärna Hälsocentrum Västmanland på Facebook.

   Telefon: 021-17 64 00

   Mailadress: halsocenter.fagersta@regionvastmanland.se

   Alla aktiviteter, förutom tobaksslutarstödet, är kostnadsfria.

   Du kan beställa vår folder från Regionhusets reception.
   Telefon 021-17 45 30 eller e-post: reception.landstingshuset@regionvastmanland.se

   • Läs mer i pdf:en om Hälsocenters öppna föreläsningar och aktiviteter. 
    Kom och inspireras och utveckla dig själv. 

    Ingen föranmälan behövs till föreläsningarna och det är gratis.

   • De flesta är stressade emellanåt, och det behöver inte innebära problem så länge du har kontroll, kan släppa det som stressar dig och koppla av. Har stressen däremot tagit för stor plats i ditt liv, så kan en grupp i eller samtal om stresshantering vara något för dig. Här får du stöd och vägledning vid din livsstilsförändring. Vi fokuserar på att hitta lösningar tillsammans, och gör en plan utifrån dina behov och förutsättningar. Du får stöd att hitta den metod och de verktyg som fungerar för just dig.

    På Hälsocenter arbetar vi också med mindfulness, där du får träna din förmåga att hantera stress genom övningar som syftar till lugn och medveten närvaro. Mellan träffarna behöver du avsätta lite tid varje dag för eget övande.

    Mer om stress

    Mer om mindfulness

    Mindfulness i vardagen

    Mindfulnessövningar på ljudfil

     

   • Människokroppen är skapt för rörelse, och motion gör oss friskare, piggare och mer välmående. På Hälsocenter kan du få stöd till att bli mer fysisk aktiv. Gemensamt för alla Hälsocenter är att vi erbjuder en prova på träning i grupp i form av stationsträning. Lokala tillägg i utbudet förekommer.

    I våra coachande samtal kan du även få hjälp individuellt att komma igång samt sätta rimliga mål med din träning. Vi erbjuder även att utforma ett personligt hemmaträningsprogram.

    Länk till:

    FaR- fysisk aktivitet på recept

    Råd om träning

    Hälsa och livsstil 

   • Maten är livsviktig för människan, men det är inte alltid så lätt att veta vad som är bra mat. Eller så vet du det, men har svårt att reda ut vart eller hur du ska börja. Hos oss kan du få hjälp, och vi fokuserar på de vanor och beteenden kring mat som du vill förändra. Hälsocenter arbetar inte utefter någon diet utan utgår från varje enskild individ för att hitta nya varaktiga hälsosamma vanor. I vår kostrådgivning använder vi oss av livsmedelsverkets rekommendationer.

   • Sömnproblem kan bottna i många olika saker, och kan i sin tur orsaka nya problem med exempelvis stress, trötthet och vikt. På Hälsocenter kan du få hjälp att reda ut hur dina vanor och rutiner påverkar din sömn, och få stöd att göra de förändringar i vanorna som du själv önskar. Det finns möjlighet att träffas både enskilt och i grupp.

    Sömn är viktigt för hälsa

    Sömnsvårigheter

    Sömntest

   • Du kan få hjälp att sluta snusa eller röka via enskilt stöd eller i gruppverksamhet. Varje träff kostar 140 kr, frikort gäller.

     

    Läs mer om rökning och snusning.

   • Hälsocenter samarbetar också med Självhjälpscentrum Västmanland som erbjuder självhjälpsgrupper. Här har du möjlighet att träffa andra med liknande erfarenheter i en samtalsgrupp, vilket kan göra att du mår bättre och hittar din styrka.

    Läs mer om Självhjälpscenter Västmanland

   Hälsocenter är en verksamhet inom Region Västmanland. Vi erbjuder stöd och vägledning då du vill förändra dina vanor inom kost, motion, stress, sömn, alkohol eller tobak. Hos oss kan du få stöd av erfarna hälsovägledare och tobaksavvänjare. Tillsammans utformar vi en individuell plan utifrån dina behov och möjligheter.


   Vi riktar oss till dig som bor i Fagersta, Norberg eller Skinnskattebergs kommun. Vi finns också på vårdcentralen i Norberg och Skinnskatteberg en dag i veckan.

   Följ gärna Hälsocentrum Västmanland på Facebook.

   Information till patienter

   Förutom tobaksslutarstöd är all verksamhet på Hälsocenter gratis.

   Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss.

   Remisskrav

   Du behöver ingen remiss för att komma till oss.

   Driftsform

   Driftsform: Landsting/Region