Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 30

(från 29 hela veckor + 0 dagar till 29 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 30. Illustration.

Just nu väger fostret ungefär 1,4 kilogram. Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster. Det växer mycket och kommer att öka med ungefär 150 – 200 gram i veckan fram till förlossningen. Fostret är omkring 41 centimeter långt. Gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Det spelar också roll hur moderkakan fungerar.

Fostret har så gott om plats att det kan vända sig. Ibland ligger det med stjärten och ibland med huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.

Nu har tre fjärdedelar av graviditeten gått. Det är bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet har kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar blir krångligare sedan.

Du som är gravid kan lätt bli andfådd. Det beror bland annat på att lungornas volym ändras under graviditeten. 

Det händer på barnmorskemottagningen

En del barnmorskemottagningar erbjuder föräldrastöd. Det kan vara olika grupper som träffas, till exempel förstföderskor, ensamstående, unga, omföderskor eller blivande medföräldrar.
Läs mer om barnmorskemottagningen

För dig som är orolig inför förlossningen

De flesta känner oro inför en förlossning. Många är rädda. För en del är rädslan så stark att den påverkar hela tillvaron. Det kallas förlossningsrädsla. Graviditeten blir något negativt.
Läs mer om när du bör söka vård

Därför kliar det när du är gravid

Det är vanligt att huden kliar när du är gravid. Det beror oftast på att huden förändras när den töjs ut över magen. Det kan också bero på hormoner. Ibland beror klådan på att levern påverkas när du är gravid, då kan du behöva få behandling.
Läs mer om klåda under graviditeten

Så tränar livmodern inför förlossningen

Det är vanligt att få sammandragningar när du är gravid. Det är livmodermuskeln som drar ihop sig. Den tränar inför förlossningen. Sammandragningar brukar inte göra ont.
Läs mer om sammandragningar och förvärkar

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan