Region Västmanland ställer in alla planerade operationer vid sjukhusen i Västerås och Köping. Personal på sjukhusen informerar berörda patienter om återbud via telefon.

Har du frågor kring din planerade operation? Kontakta då din mottagning eller klinik. Du hittar kontaktinformationen på din kallelse.  

Det är uteblivna leveranser av kritiska sjukvårdsartiklar som orsakat läget i Region Västmanland.


GRAVIDITETEN VECKA FÖR VECKA

Gravid i vecka 16

(från 15 hela veckor + 0 dagar till 15 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 16. Illustration.

Fostret är cirka 11 centimeter långt och väger runt 100 gram. Skelettet blir allt hårdare. Nervsystemet fungerar. Det märks genom att fostret rör sig annorlunda, vilket syns vid en ultraljudsundersökning. Rörelserna är mer samordnade. Fostret har gott om plats att röra sig i magen.

Fostret kan höra. Det rycker till om det kommer ett plötsligt ljud nära magen. Ljudnivån inne i magen är dämpad och skyddar bra. Det låter ungefär som om du ligger i badet med öronen under vattnet. Men fostret hör hela tiden de ljud som finns inne i magen, till exempel från hjärta och tarmar. 

Många gravida känner sig nu piggare och illamåendet kan ha försvunnit. Magen fortsätter att växa.

Därför får du ont i bäckenet

När du är gravid blir kroppens leder rörligare. Du kan då få ont i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, på baksidan av låren och över blygdbenet.
Läs mer om bäckensmärta

Snart dags för ultraljud

Vid det här laget brukar kallelsen till ultraljud ha kommit. Ultraljud kan bland annat visa ungefärlig tid för förlossning.
Läs mer om ultraljud

Säsongsinfluensa - gravida tillhör en riskgrupp

Du som är gravid bör vaccinera dig om det är säsong för influensa. Du rekommenderas att vaccinera dig efter vecka 16.
Läs mer om vaccination mot influensa

Lär dig mer om barn och kemikalier

Många kemikalier kan passera till fostret via moderkakan. Därför är det bra om du som är gravid inte utsätter dig för kemiska ämnen i onödan.
Läs mer om hur du undviker skadliga ämnen

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan