GRAVIDITETSBESVÄR OCH SJUKDOMAR

Vanliga besvär när du är gravid

När du är gravid förändras kroppen. Du kan märka av förändringarna på olika sätt. Det är vanligt att du får något besvär.

Gravid kvinna med stor mage.

Här kan du läsa mer om olika symtom och besvär som är vanliga att få under graviditeten.

Första tecknen på graviditet

Ett tydligt tecken på graviditet är att du inte får någon mens. Det finnas också andra symtom som är vanliga:

  • Brösten ömmar och spänner.
  • Du mår illa och kanske kräks, särskilt på morgonen.
  • Du får mindre eller mer matlust.
  • Du känner dig trött.
  • Du är känslig för vissa lukter.
  • Du blir lättare ledsen.

Brösten växer

Redan i början av graviditeten känner många att brösten blir ömtåliga och spända. Det är ofta ett av de första tecknen på att du är gravid. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten. Det lagras extra fett i brösten. Körtlarna som ska blida mjölk växer. Det finns mjölk i brösten redan under graviditeten. Det kan rinna lite ur bröstvårtan. Den första mjölken kallas råmjölk och är gul.

Att gå upp i vikt

Alla går upp olika mycket under graviditeten. Det är vanligt att gå upp ungefär tio kilo. Att du går upp i vikt beror på flera saker:

  • Fostret, moderkakan och fostervattnet.
  • Du får mer blod i kroppen.
  • Brösten växer.
  • Kroppen lagrar på sig fett inför att amma och ta hand om barnet.

Du som har varit gravid tidigare kan uppleva att magen blir större snabbare.

Flytningar från underlivet

Det är vanligt att du har mer flytningar när du är gravid. Det beror på ändrade hormoner i kroppen. Oftast är flytningarna vitaktiga och har ingen speciell lukt. Kontakta vården om du får besvär med klåda eller illaluktande flytningar. Det kan vara tecken på en infektion.

Immunförsvaret förändras

En del blir lättare förkylda under graviditeten. Det beror på att immunförsvaret förändras under graviditeten. Det är för att kroppen inte ska försöka stöta bort fostret.

Du som har en autoimmun sjukdom kan i stället må lite bättre under graviditeten. Exempel på sådana sjukdomar är ledgångsreumatism och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Trötthet

Det är mycket vanligt att du blir trött under graviditeten, särskilt i början och i slutet. Det kan vara jobbigt att vara så trött. Men tröttheten är kroppens sätt att tala om att du behöver ta det lugnare och sova mer.

Ont i magen

När du är gravid känner du av magen på ett annat sätt. Det kan spänna och sträcka och göra lite ont. Det kan vara svårt att veta orsaken. Det kan bero på att livmodern växer eller att barnet rör mycket på sig. Andra orsaker kan vara förstoppning, sammandragningar, urinvägsinfektion eller havandeskapsförgiftning.

Ibland har magontet inte något med graviditeten att göra, utan beror på andra saker.

Det finns också andra allvarligare gravidbesvär, där du kan få mycket ont i magen. Tidigt i graviditeten kan det till exempel vara utomkvedshavandeskap. Senare i graviditeten kan det vara för tidig avlossning av moderkakan.

Svårt att sova

En del har svårt att sova under graviditeten. Du kanske vaknar och går upp för att kissa, dricka eller äta något. Många drömmer mycket. Den gravida magen gör att det kan vara svårt att hitta en bekväm ställning att sova i.

Du kan också vakna av kramp i vaden. Krampen beror på att salter och mineraler i kroppen ändras under graviditeten.

Vanligt att må illa och kräkas

Det är vanligt att må illa och kräkas när du är gravid. Här kan du läsa mer om graviditetsillamående.

Svullna slemhinnorna och täppt näsa

När du är gravid får du mer blod i hela kroppen, även i slemhinnorna. Det gör att slemhinnorna blir tjockare och mer svullna. De kan också börja blöda lättare. Det kan märkas på att tandköttet börjar blöda när du borstar tänderna. Du kan vara täppt i näsan och få näsblod. Det kan också vara lite blod i flytningarna från underlivet.

Du kan sova med huvudet högt om du är täppt i näsan. Då minskar svullnaden. Sov med extra kuddar eller höj upp huvudändan på sängen. Det kan hjälpa att spruta in koksaltlösning i näsan. Du kan köpa näsdroppar med koksaltlösning på apotek.

Du kan använda koksaltlösning i näsan så mycket du vill. Men undvik att använda receptfria näsdroppar under en längre tid, eftersom de innehåller tillsatser som kan göra att du istället blir mer täppt. Fråga på apotek vilka näsdroppar du kan använda.

Har du besvärlig nästäppa som stör sömnen finns det receptbelagda läkemedel som läkare kan skriva ut.

Snyt dig försiktigt för att undvika näsblod.

Svullna ben och fötter

Det är vanligt att få svullna ben och fötter, särskilt mot slutet av graviditeten. Det beror på att blodet cirkulerar annorlunda i kroppen.

Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor. Stödstrumpor finns till exempel att köpa på apotek. Det är bra att sätta på stödstrumporna direkt när du vaknar och ska gå upp. Det är också bra att lägga benen i högt läge när du vilar. Ligg gärna med benen högt en stund varje dag, och använd stödstrumporna hela tiden du är vaken.

Svullnaden kan ofta bli värre på sommaren då det är varmt ute. Då kan det kännas bättre att vara någonstans där det är svalare.

Hud och hår förändras

Mörkare hud

När du är gravid får du mer pigment i huden. Det är vanligt att bröstvårtorna blir mörkare. Området runt naveln brukar bli mörkare och en del får ett mörkt streck från naveln och nedåt. Du kan också få mörkare fläckar i ansiktet.

Pigmentfläckarna kan förvärras av sol, så skydda dig mot solen när du är gravid.

Bristningar

Under graviditeten kan du få förändringar i huden. Du kan få bristningar. Det är vanligt att få bristningar på brösten, magen, låren och stjärten. Bristningarna beror på hormoner och att huden tänjs ut. De försvinner inte, men kan blekna efter graviditeten.

Det finns ingen forskning som visar att det hjälper att smörja in huden, men många tycker att det kännas skönt att göra det.

Håret

Du kan få tjockare hår på huvudet när du är gravid. Du kan också få mer hår på kroppen.

När barnet har fötts kan du istället tappa mer hår. Då kan håret kännas tunnare än det brukar. En tid efter att du har fött barn brukar håret bli som vanligt igen.

Blodvärde och järntillskott

När du är gravid får du mer blod i kroppen. Det extra blodet behövs för att fostret ska få syre och näring genom moderkakan. Det behövs också extra blod så att du kan blöda när du föder barnet.

I blodet finns ett protein som kallas hemoglobin, eller Hb-värde. Barnmorskan tar blodprov för att kontrollera dina blodvärden. Även om du får mer blod under graviditeten kan ditt Hb-värde sjunka. Sjunker det för mycket kan du bli trött och få blodbrist. För att kroppen ska kunna bilda Hb behöver den järn.

Kroppen får i sig järn genom maten. När du är gravid kan du behöva extra järn. Dels finns det mat som innehåller mycket järn. Dessutom finns det järntillskott som läkemedel.

Barnmorskan tar blodprov för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen.

Hjärtklappning och andfåddhet

Mot slutet av graviditeten, när mer blod ska pumpas runt i kroppen får hjärtat arbeta lite hårdare än vanligt. Då kan det kännas som om du får hjärtklappning.

Du kan också bli andfådd i slutet av graviditeten. Det beror på att lungorna har mindre plats i kroppen. Därför kan du andas mindre luft i varje andetag och måste andas lite snabbare i stället.

Halsbränna och förstoppning

Det är vanligt med halsbränna och förstoppning när du är gravid. Det beror på att graviditeten kan påverka vissa typer av muskler. Musklerna i magmunnen och tarmarna blir mer avslappnade när du är gravid.

Det går långsammare att smälta maten. Det gör att du kan få gaser i magen och rapa och prutta mer än vanligt. Du kan också plötsligt känna dig proppmätt.

Nedstämdhet och depression

Det är vanligt att bli nedstämd under graviditeten. För en del blir nedstämdheten till en depression. Det finns behandling som hjälper vid depression. Ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre. Du kan prata med en barnmorska om hur du känner dig.

Här kan du läsa mer om Depression i samband med att du ska få barn.

Åderbråck och hemorrojder

När du är gravid får du mer blod i kroppen. Hela blodsystemet påverkas, även de blodkärlen som kallas vener. Därför är det lättare att få åderbråck eller hemorrojder, särskilt du som har varit gravid tidigare.

Du kan få åderbråck på benen, men också i underlivet. När graviditeten är över blir det ofta mycket bättre. Vissa åderbråck och hemorrojder försvinner helt.

Blodtrycket förändras

Blodtrycket brukar sjunka i början av graviditeten. Du kan känna dig yr och svimfärdig om du hade lågt blodtryck sedan tidigare. Undvik i så fall att stå stilla längre stunder och res dig inte upp för snabbt. Senare i graviditeten brukar blodtrycket stiga igen och du blir piggare.

Det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning om blodtrycket går upp för mycket. Därför kontrollerar barnmorskan ditt blodtryck regelbundet.

Ont i ryggen

Det är vanligt med ryggproblem när du är gravid. Du kanske känner dig trött i ryggen eller har ont i svanken. Det kan bero på att magen är tung och belastar ryggen.

Du som har ryggproblem redan innan graviditeten kan kontakta en fysioterapeut för att få tips om bra övningar.

Bäckensmärta

När du är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen. Du kan då få ont.

Här kan du läsa mer om Bäckensmärta under graviditeten.

Rektusdiastas - delade magmuskler

När magen växer ökar avståndet mellan musklerna i magen. Det kan göra ont. Blir avståndet mellan musklerna för stort kallas det för rektusdiastas. Efter förlossningen brukar musklerna dra ihop sig igen.

Träning kan hjälpa mot rektusdiastas.

Yr av att ligga på rygg

Mot slutet av graviditeten kan du bli yr om du ligger på rygg. Det beror på att livmodern trycker på ett stort blodkärl vid ryggraden. Då kan blodtrycket sjunka. I så fall är det bättre att ligga på sidan. Många lägger sig på rygg i sömnen och vaknar på rygg. Det är inget att oroa sig för.

Förlossningsrädsla

Många känner oro inför en förlossning. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron. Det finns specialutbildade barnmorskor som kan hjälpa dig.

Här kan du läsa mer om förlossningsrädsla.

Blödningar

Det är vanligt att få blödningar från slidan under graviditeten, särskilt i början. Här kan du läsa mer om olika orsaker till blödning under graviditet. Du får också vägledning när du bör söka vård och inte.

Hål i tänderna

Det är lättare att få hål i tänderna när du är gravid. Det kan bero på att du småäter oftare. Det kan också bero på att du är känsligare för bakterier under graviditeten.

Sammandragningar och förvärkar

Under graviditeten övar livmodermuskeln inför förlossningen. När muskeln drar ihop sig kallas det för en sammandragning. Det är vanligt att få sammandragningar, särskilt om du har varit gravid tidigare.

Här kan du läsa mer om Sammandragningar under graviditeten.

Urinvägsinfektion

Du har ökad risk att få urinvägsinfektion när du är gravid. Du behöver få behandling tidigt om du får urinvägsinfektion. Du som ofta brukar ha urinvägsinfektion kan få lämna urinprov regelbundet under graviditeten för att se om urinen innehåller bakterier som behöver behandlas.

Till toppen av sidan